Eveniment

Capitalul social la firmele cu participare straina a scazut cu 31%, la 613 mil. euro

28.07.2006, 19:50 23

Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania s-a ridicat la finele primului semestru la 613,1 mil. euro, in scadere cu 31% fata de perioada similara din 2005, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Numarul de firme noi cu participare straina a crescut insa in primele sase luni cu 6%, ajungand la 1.114. Totodata, capitalul social subscris de firmele noi cu participare straina a crescut cu 257%, la 155,5 mil. dolari (circa 121 mil. euro).
Capitalul firmelor cu actionari straini a scazut cu 31% in primul semestru, la 613,1 mil. euro
In luna iunie, valoarea investitiilor straine a fost de 195,2 mil. euro, nivel apropiat celui inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut, de 194,4 mil. euro.
ONRC calculeaza investitiile straine ca valoare a capitalului strain subscris la inmatriculare, la care se adauga subscrierile prin mentiuni de majorare a capitalului strain, plus sau minus capitalul social cesionat de sau catre asociati sau actionari rezidenti si din care se scade capitalul subscris la firmele radiate din Registrul Comertului.
In ceea ce priveste tarile de rezidenta, liderii clasamentului in luna iunie sunt investitorii italieni, care au infiintat 228 de firme, fiind urmati de persoanele fizice si juridice din Germania, cu 122 de societati.
Cea mai mare majorare de capital din iunie, in valoare de 17,2 mil. euro, a fost realizata de Mittal Steel Galati, detinuta de o firma din Elvetia.
Procter & Gamble Distribution, cu actionar majoritar din Olanda, a inregistrat o infuzie de capital de 7,6 milioane de euro, iar capitalul Expur, controlata de investitori elvetieni, a fost majorat cu peste cinci milioane de euro.
Alte societati care si-au majorat capitalul social in luna iunie sunt Calsonic Kansei din Ploiesti, detinuta de investitori japonezi, Accessnet International si Delorian Group.
Investitiile straine au inregistrat cea mai slaba performanta de la inceputul anului in luna aprilie, volumul capitalului social subscris fiind de numai 37 de milioane de euro, de aproape patru ori mai mic decat in luna similara a anului trecut.
Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) estimeaza ca investitiile straine se vor ridica la 7,5-8 miliarde de euro in acest an, cu o contributie importanta venita din privatizarea BCR, inceputa anul trecut si finalizata in acest an.
Cea mai optimista estimare apartine premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a declarat recent ca nu ar fi surprins daca investitiile straine s-ar dubla anul acesta, depasind 10 miliarde de euro, fata de 5,2 miliarde de euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO