Eveniment

Cateva zeci de mii de firme scapa de declaratia vamala, dar se lovesc de Intrastat

Cateva zeci de mii de firme scapa de declaratia vamala, dar se lovesc de Intrastat
09.11.2006, 18:42 48

Cu doua luni inaintea aderarii la UE, zeci de mii de firme care vor trebui sa-si schimbe procedurile de raportare statistica pentru comertul exterior nu stiu nici macar cum arata formularul pe care il vor completa lunar, din cauza intarzierilor legislative.
Cateva zeci de mii de firme din Romania vor trebui sa-si schimbe procedurile de raportare statistica pentru a respecta standardele din UE. Este vorba despre firmele care deruleaza exporturi si importuri cu companii din Uniunea Europeana si pentru care declaratiile vamale vor deveni istorie.
De la 1 ianuarie, adica peste nici macar doua luni, firmele locale care fac comert cu companii din UE nu vor mai depune "traditionalele" declaratii vamale, pentru ca nu va mai exista vama intre Romania si UE. Bunurile vor circula liber, adica fara vama si taxe vamale, iar importul si exportul isi vor pierde numele.
Exportul catre un stat membru se va numi livrare intra-comunitara, iar importul dintr-un stat membru se va numi achizitie intra-comunitara. In plus, firmele nu vor mai depune declaratii vamale, ci formulare Intrastat (de comert intra-comunitar) si deconturi de TVA pentru operatiunile comerciale cu UE.
"Probabil cateva sute de mii de firme isi vor schimba procedurile de raportare", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Totusi, Institutul National de Statistica, responsabilul pentru sistemul Intrastat, spune ca in 2004 doar 25.000 de firme derulau comert cu statele UE si Bulgaria.
Companiile aflate in aceasta situatie vor trebui sa completeze lunar formularul Intrastat, si sa-l depuna in cel mult 15 zile de la expirarea lunii de referinta, spune Statistica. Mihai Ionescu de la ANEIR afirma ca prima raportare de acest fel va fi pe 25 februarie.
Pana atunci, legea referitoare la aplicarea Intrastat inca nu este in vigoare. Abia iesita din Parlament, legea a ajuns pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare, dar probabil ca va fi retrimisa in Parlament. Motivul? "Legea contine doua prevederi absurde", spune seful ANEIR.
"Prima se refera la obligativitatea firmelor de a depune formularul Intrastat, cand de fapt legea ar trebui sa oblige firmele sa transmita acest formular", spune el. Adica sa nu fie necesara prezenta reprezentantilor firmelor in fata unui ghiseu. "A doua prevedere se refera la amenzile absurd de mari in cazul netransmiterii la timp a formularului - intre 45 si 150 de milioane de lei vechi, in conditiile in care o intarziere de raportare la Fisc, de exemplu, este in prezent amendata cu maximum 5 milioane de lei vechi", sustine Ionescu.
Daca legea Intrastat se intoarce in Parlament, atunci timpul ramas de la adoptarea ei si pana la aplicarea sa efectiva ar putea pune multe firme in dificultate.
Conform unor surse din Institutul National de Statistica, Franta a alocat trei ani si jumatate aplicarii sistemului de raportare Intrastat, dar Romania va trebui sa faca acelasi lucru in doar doua luni de zile.
Printre firmele cele mai expuse schimbarilor de proceduri se afla companiile de distributie. Serpico este o astfel de firma, cu un nivel anual de business de 5 mil. euro.
"Nu stim prea multe despre noua procedura de raportare", spune Gabriela Simion, directoarea companiei. "Teoretic, ar trebui sa simplifice mult relatia cu partenerii comerciali, in primul rand la nivel de coruptie in vama", a precizat ea. Gabriela Simion spune ca declaratiile vamale costau firma bani in plus, mai ales prin prisma mitei cerute de comisionarii vamali.
Ea a declarat ca firma pe care o conduce nu a primit inca de la Statistica formularul Intrastat si ca nu stie exact despre ce noi obligatii de raportare poate fi vorba. In situatia acestei firme, departe de top 10 la nivelul pietei pe care activeaza, se afla multe alte companii de mici dimensiuni, care vor avea probleme sa-si schimbe procedurile de raportare dupa aderarea la UE.
De altfel, Statistica nu poate incepe procedurile de trimitere a acestor formulare catre companii, din cauza absentei legii Intrastat, inca prinsa pe drumul dintre Parlament si Cotroceni. Asa ca cele cateva zeci de mii de firme vizate de noua lege inca nu stiu cum arata formularul pe care il vor completa in premiera in doar cateva luni.
Romania deruleaza aproximativ 65% dintre schimburile sale comerciale cu alte state membre UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO