Eveniment

CCIR: Preluarea Registrului Comertului este vitala

01.04.2008, 20:49 24

Preluarea Registrului Comertului de Ministerul Justitiei (MJ) in anul 2002 a ingreunat activitatea economica, prin cresterea birocratiei si a taxelor, apreciaza oficialii Camerei de Comert a Romaniei (CCIR), care sustin ca revenirea institutiei in cadrul CCIR nu are la baza interese financiare.
Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede trecerea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) din subordinea MJ in cea a CCIR, varianta in care a functionat pana in 2002.
"Noile reglementari comunitare prevad simplificarea si accelerarea procedurilor de desfasurare si finalizare a operatiunilor comerciale. Lipsirea Camerei de Comert de Registrul Comertului, de baza de date si cea juridica a legaturilor cu mediul de afaceri si a relatiilor oamenilor de afaceri intre ei - practic cele mai importante parghii in atingerea scopurilor pentru care functionam - face ca demersurile noastre sa fie mult ingreunate si ca unele institutii ale Sistemului Cameral sa nu poata accesa fonduri europene in beneficiul comerciantilor", afirma CCIR.
Trecerea ONRC din subordinea MJ in cea a CCIR a fost prevazuta intr-o lege adoptata de Parlament in primavara anului 2006 si declarata neconstitutionala, ulterior, de Curtea Constitutionala, din cauza modului in care a fost adoptata.
Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, publicat pe site-ul Ministerului pentru IMM-uri, registrul central al comertului se tine de catre ONRC, entitate fara personalitate juridica, care este organizat si functioneaza pe langa CCIR, in timp ce Oficiile registrului comertului vor fi in subordinea ONRC, functionand pe langa fiecare Camera de Comert si Industrie judeteana.
Reprezentantii CCIR sustin ca incepand cu anul 2002, de cand Registrul Comertului a trecut in subordinea Ministerului de Justitie, activitatea institutiei a devenit mai birocratica, iar timpul pentru pregatirea, depunerea si autorizarea societatilor comerciale a crescut.
De asemenea, taxele incasate de ONRC au avut o evolutie crescatoare, iar institutia a devenit mai rigida, in lipsa unui sistem informatic capabil sa proceseze datele.
"La trei luni de la intrarea in vigoare a noii legi de organizare si functionare a CCIR, ne gasim in situatia ca atributii semnificative care ne-au fost incredintate sa nu poata fi indeplinite din pricina lipsei de acces la baza de date a registrului de Comert", afirma CCIR.
Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, comert, turism si profesiuni liberale a declarat, duminica, ca este normal ca Registrul Comertului sa se intoarca la Camerele de Comert, pentru ca a fost creat de ele.
"Cat a functionat in subordinea Ministerului Justitiei, s-a indepartat de comerciant si de sensul pentru care a fost creat", a spus Silaghi.
El a adaugat ca proiectul, aflat in prezent in dezbatere publica, va ajunge pe masa Guvernului in maximum o luna.
Presedintele CCIR va stabili structura organizatorica si modul de functionare ale ONRC si ale oficiilor judetene ale acestuia, precum si numarul maxim de posturi ale acestora si ii va numi in functie pe directorul general al Oficiului National, pe adjunctul acestuia si pe directorii oficiilor judetene, se mai arata in document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO