Eveniment

Ce a spus Croitoru in redactia ZF despre relansarea creditarii

Ce a spus Croitoru in redactia ZF despre relansarea creditarii
15.10.2009, 23:17 36

Lucian Croitoru a participat pe 17 septembrie la o sedinta deredactie deschisa a Ziarului Financiar, ZF Expert, pe temarelansarii economiei prin reluarea creditarii.

Timp de doua ore, bancheri si oameni de afaceri au discutatatunci care sunt cele mai bune cai de relansare a economiei. Lasedinta au mai participat Dan Sucu, presedintele Mobexpert,Vladimir Cohn, presedintele Ecopack, George Mucibabici, chairmanDeloitte, Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, Dan Pascariu,presedintele UniCredit Tiriac Bank si Mihai Bogza, presedinteleBancpost.

Croitoru a apreciat ca actuala criza economica a venit dinafara, dar in mod cert ar fi venit si din interior. "Intrarile decapital au inundat economia romaneasca din 2002 pana in 2008 si auprodus tendinte nesustenabile. Miscarea economiei este ciclica: intimpul fluxului PIB-ul creste, rata de schimb se apreciaza,rezervele bancii centrale cresc rapid, iar pretul activelor urca.In timpul refluxului asistam la o depreciere a monedei, la cadereaPIB si la ajustarea contului curent si a pretului activelor", aexplicat el. Canalele prin care s-a sapat criza: taierea finantariiexterne, comertul (scaderea exporturilor), deprecierea cursului siingrijorarea si neincrederea oamenilor, potrivit lui Croitoru. Totel sustine ca trebuie refacuta increderea la nivelul pietei prinpromovarea de politici eficiente, orizontul de incertitudine alcompaniilor fiind foarte apropiat.

Ce au facut insa autoritatile in momentul in care declinuleconomic si-a facut aparitia pe piata romaneasca? "In momentulrefluxului o banca centrala stie ca are nevoie de bani, de aceeaBNR a incercat sa convinga pe toata lumea de necesitatea unuiimprumut de la FMI", a spus Croitoru. Bancile comerciale mentin incontinuare un nivel ridicat al dobanzilor deoarece costurile definantare pe care trebuie sa le suporte sunt mai mari, apreciazabancherii. In acelasi timp, BNR a evitat sa reduca agresiv dobandade politica monetara pentru ca se teme in continuare de presiunileinflationiste.

"In conditiile in care avem un gap de productie de minus 8%,inflatia ar trebui sa scada masiv. Dar inflatia depinde nu numai degapul de productie, ci si de inertie. Iar componenta inertiala tineinflatia la un nivel ridicat, ceea ce face ca banca centrala sa nupoata scadea prea mult dobanda de politica monetara", a declaratCroitoru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO