Eveniment

Ce poate face Guvernul in scenariul pesimist al scaderii economiei cu 7% anul acesta

Ce poate face Guvernul in scenariul pesimist al scaderii economiei cu 7% anul acesta

Florin Pogonaru, presedinte AOAR: Guvernul ar putea sa vina cu un program de stimulare directa a intreprinderilor mici si mijlocii, prin intermediul bancilor, pe principiul pe care functioneaza si programul „Prima casa". Noul program ar pune la dispozitia companiilor mici si mijlocii un miliard de euro care sa le ajute sa-si continue operatiunile.

26.06.2009, 00:00 25

„Depinde de cat de accentuata va fi scaderea, dar oricum Guvernul nu va avea prea multe de facut", miscarile acestuia fiind restrictionate de deficitul bugetar inregistrat in 2008 si de acordurile cu institutiile financiare internationale, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, despre scenariul pesimist in care economia romaneasca s-ar putea contracta cu 7% in 2009.

Estimarile Guvernului, ale FMI si ale Comisiei Europene indica o contractie de 4% a Produsului Intern Brut.
Intram la renegocieri cu FMI?
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank: Renegocierea acordului ar fi lucrul cel mai important in conditiile in care Romania nu isi permite sa iasa din acest acord pentru ca riscurile la nivel macroeconomic sunt in continuare mari si ar fi exacerbate de o eventuala pierdere a sprijinului institutiilor internationale. (...) Exista deja semnale ca din 2010 vom asista la o revenire economica.Una dintre masurile indicate de Dumitru in acest caz ar putea fi renegocierea acordurilor cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, pentru a fi relaxate regulile privind deficitul bugetar si pentru a putea fi majorate cheltuielile productive.
„Renegocierea acordului ar fi lucrul cel mai important in conditiile in care Romania nu isi permite sa iasa din acest acord pentru ca riscurile la nivel macroeconomic sunt in continuare mari si ar fi exacerbate de o eventuala pierdere a sprijinului institutiilor internationale", a comentat economistul-sef al Raiffeisen.
Un miliard de euro pentru IMM-uri
In acelasi timp, crede Dumitru, Guvernul ar avea la dispozitie si masura implementarii unei serii de programe de sprijinire a companiilor private in demersul acestora de a accesa cofinantare din fondurile europene.
Pe de alta parte, Florin Pogonaru, presedinte Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) crede ca Guvernul ar putea iesi la rampa cu „un program direct de stimulare a IMM-urilor".
Pe principiul programului „Prima casa" s-ar putea pune la dispozitia companiilor mici si mijlocii, prin intermediul bancilor, un miliard de euro care sa le ajute sa-si continue operatiunile, sustine Pogonaru.
„Sigur ca ar fi anumite masuri pe care Guvernul le-ar putea adopta in cazul unei scaderi economice drastice", crede si Adrian Danciu, analist in cadrul firmei de intermediere financiara Broker Cluj, care spune ca cea mai buna abordare ar fi aceea a unor programe specializate pe anumite sectoare economice.
Cel mai important factor, crede Danciu, este „structura de gestionare a cheltuielilor" avand in vedere ca asemenea programe pot genera o crestere semnificativa a deficitului bugetar.
De aceea, Guvernul ar trebui sa se axeze pe sectoare care necesita investitii minime, dar asigura randamente maxime, sustine analistul de la Broker Cluj, dand exemplul sectorului agricol. Bineinteles ca exista si alte sectoare care contribuie semnificativ in Produsul Intern Brut, cum este cel al constructiilor, dar aici este nevoie de investitii mult mai mari, care ar ridica nivelul deficitului bugetar, argumenteaza el.
Intram pe plus in 2010
O solutie extrema ar fi, dupa parearea lui Dumitru, „reducerea marginala a unor taxe", dar el nu recomanda aceasta masura avand in vedere ca tendinta trebuie sa fie de atragere de venituri la bugetul de stat, dar mai ales datorita faptului ca in Romania multe dintre impozite se afla deja la un nivel scazut comparativ cu alte state europene.
Economistul-sef al Raiffeisen sugereaza, in acelasi timp, ca lucrurile nu sunt chiar atat de dificile pe cat par la prima vedere chiar si in eventualitatea unui declin accentuat al economiei anul acesta. „Scaderea va fi trecatoare si exista deja semnale ca din 2010 vom asista la o revenire economica, chiar daca aceasta va fi lenta", a comentat Dumitru.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO