Eveniment

Ce sanse are Guvernul sa ii iasa bugetul de pensii

Ce sanse are Guvernul sa ii iasa bugetul de pensii

Click pentru imaginea marita

16.01.2008, 18:43 17

Cheltuieli pentru pensii in valoare de 32 de miliarde de lei (circa 9,2 mld. euro, la un curs de 3,5 lei pentru un euro) si un deficit de numai 400 mil. euro - acestea sunt coordonatele desenate de Guvern pentru bugetul public de pensii in 2008.
Desi initial mizau pe un buget de pensii echilibrat, care sa suporte prin veniturile proprii majorarea cu 43% a pensiilor fata de 2007, oficialii de la Finante au inceput acum sa vorbeasca despre un deficit de 400 de milioane de euro, ce va fi acoperit de la bugetul de stat. Deficitul pe 2009 ar putea fi chiar de patru ori mai mare, in conditiile in care legea prevede o noua majorare de pensii.
Anul acesta, punctul de pensie a fost fixat la 568 de lei, adica 37,5% dintr-un salariu mediu brut estimat la 1.515 lei (433 de euro, la un curs de 3,5 lei / euro). In acelasi timp, contributiile totale de asigurari sociale (CAS) sunt fixate la 29% din venitul brut, creand un dezavantaj pentru veniturile bugetului de pensii fata de cheltuielile necesare. Anul trecut insa baza de calcul pentru CAS a fost stabilita la veniturile brute realizate, fata de prevederea anterioara care viza salariul brut. Finantele spera astfel sa majoreze incasarile de CAS, pentru a avea mai multi bani de pensii.
Baza de impunere pentru pensii este data de cei 5,1 milioane de salariati din economie, plus alte categorii care sunt obligate sa plateasca CAS. Pe de alta parte, numarul beneficiarilor este de 4,7 milioane de pensionari din sistemul public de asigurari sociale. In ajutorul bugetului de pensii ar putea veni anul acesta cresterea cu circa 2% a numarului de salariati (adica peste 100.000 de platitori de CAS in plus pe piata muncii), in timp ce tendinta de imbatranire a populatiei va majora si numarul pensionarilor.
De asemenea, bugetul de pensii ar putea avea de castigat daca salariile cresc peste estimari, ceea ce ar aduce venituri mai mari din contributii, in timp ce punctul de pensie este fixat fata de salariul mediu estimat in buget.
Pe scurt, dilema bugetului de pensii este practic aceasta: cum sa plateasca pensii de 37,5% din salariul brut pentru 4,7 milioane de pensionari, in timp ce contributia este de numai 29% din venitul brut si se colecteaza de la peste 5,1 milioane de platitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO