Eveniment

Ce spune noul şef al Guvernuluiu după ziua 0 a proiectului Neptun Deep: Suntem martorii momentului în care România face pasul decisiv spre independenţa energetică

Ce spune noul şef al Guvernuluiu după ziua 0 a...

Autor: Gabriel Pecheanu

22.06.2023, 10:20 76

Suntem martorii momentului în care România face pasul decisiv spre independenţa sa energetică, spune premierul Marcel Ciolacu la evenimentul organizat prilejuit de anunţul companiilor OMV Petrom şi Romgaz de a dezvolta Neptun Deep.

„Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv spre independenţa sa energetică! Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii şi sute de mii de firme româneşti aşteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza devoltării noastre economice, în şcoli, spitale, ferme şi fabrici, în folosul concret al românilor. Marcăm, în fapt, o realizare a muncii în echipă între stat şi mediul privat. Fără această colaborare care, la un moment dat, părea imposibilă, astăzi n-ar fi existat proiectul Neptun Deep, de extracţie a gazelor din Marea Neagră. Consilii locale, ministere, Parlament, companii private şi de stat, agenţii şi autorităţi publice, fiecare a depus un efort care a contat. Le mulţumesc tuturor şi vă spun că acesta este modelul de lucru de care are nevoie România! Ştiu că au fost probleme complexe de rezolvat, în special pentru cele două companii implicate – OMV Petrom si Romgaz”, spune Marcel Ciolacu.

El precizează că a urmărit constant progresul înregistrat de acest proiect strategic pentru România.

„Pot spune că eforturile făcute cei doi parteneri sunt impresionante. Am convingerea că, după anunţul deciziei de investiţii, operaţiunile vor fi coordonate la fel de bine pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză. Când eram adolescent, în anii 80, România era recunoscută internaţional drept un performer în energie. Astăzi, transmitem întregii lumi, în cel mai demn şi puternic mod, că vrem şi putem să continuăm moştenirea istoriei noastre energetice. Iată, când este vorba despre mize naţionale majore, România reuşeşte să-şi adune energiile şi să facă saltul economic care o va duce la un alt nivel în Europa! Acolo unde românii merită din plin să fie! Avem experienţa şi expertiza pentru a deveni cel mai important producător al Uniunii Europene în privinţa gazelor naturale. Iar asta trebuie să fie o sursă reală şi continuă de mândrie naţională”, adaugă premierul.

El spune că mai există o semnificaţie importantă: „România trece de la vorbe la fapte”.

„Si mă bucur ca asta se întâmplă acum, pentru că – am spus de la început - acest mandat este despre fapte concrete şi realizări economice. Acest proiect va demonstra ca suntem capabili si pregatiti să ne controlăm propriul destin energetic, să ne stabilim propriul curs! Pe drept cuvânt, atenţia întregii lumi va indrepta către noi si o spun ferm: suntem pregătiţi sa ne asumăm acest rol! Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil si substanţial de securitate energetică! Vom fi un pilon de stabilitate şi dezvoltare regională într-o realitate geopolitică nouă şi provocatoare! Ştiu că provocarile nu s-au oprit. Dimpotrivă, vor fi tot mai mari. Dar este esenţial ca lucrările de extracţie la zăcământul din Marea Neagră să înceapă cât mai curând. Vă asigur că vom face tot ce ţine de statul român pentru a susţine proiectul! Vom continua sa fim parteneri dedicaţi pentru că, doar aşa, contribuim în cel mai concret mod posibil la bunăstarea cetăţenilor ţării! Mă simt mândru să fac parte din acestă echipă! O echipă de Proiect Naţional al României”, încheie Ciolacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24