Eveniment

Ce va insemna reducerea RMO? Ieftinirea creditelor sau iesiri de capital din tara?

25.03.2009, 19:26 103

Aproape 13 miliarde de euro se vor adauga celor 26 de miliarde de euro din rezerva valutara a BNR, odata cu incheierea acordului cu Fondul Monetar International. Acest lucru va permite bancii centrale sa reduca rata rezervelor minime obligatorii (RMO).

"Reducerea RMO ar insemna o lichiditate mai abundenta pe piata interbancara si aceasta lichiditate va permite o mai buna circulatie a banilor in sistem, iar in final va conduce la scaderea dobanzilor. Teoretic, reducerea RMO inseamna reducerea costului creditelor in lei, ca urmare a reducerii dobanzilor pe piata interbancara, si o eventuala reducere a costului creditelor in euro, din moment ce perceptia asupra Romaniei se va imbunatati", spune Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Bank.
Exista insa ingrijorari legate de faptul ca aceste lichiditati ce vor intra in sistemul bancar odata cu incheierea acordului cu FMI, in loc sa fie folosite pentru a relua creditarea, vor alimenta liniile de finantare pe care filialele le au deschise la bancile-mama, care ar putea fi inchise.
"Cu acel gentlemen's agreement care se stabileste la Viena, nu cred ca se va intampla acest lucru. Un gentlemen's agreement in sistemul bancar este la fel de puternic ca un contract, nu si-ar permite nimeni sa nu-l respecte", spune Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
Bancherii au anuntat ca au tot interesul sa reia creditarea, intrucat pe asta se bazeaza activitatea pe care ei o desfasoara.
"Toate bancile mari au sustinut si au declarat public aceasta intentie de a-si sustine activitatea in Romania si de a-si stabili strategii pe termen lung", spune Pal.
Intrebat despre intelegerile cu BNR pentru reducerea rezervelor minime obligatorii, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a aratat ca aceste masuri depind atat de intelegerile cu bancile internationale prezente in Romania, dar si de evolutia anumitor indicatori, cum ar fi rata inflatiei sau cursul de schimb. "Nu vrei sa pierzi rezerva minima daca banii ies din tara", a mai spus Franks.
Oficialul FMI a confirmat ca s-a stabilit cu Banca Nationala a Romaniei o tinta privind rezervele valutare la finele anului, dar nu a dorit sa ofere detalii.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a spus marti seara ca, in dorinta de a creste in continuare pe piata locala, banca pe care o conduce va relua creditarea.
Laszlo Diosi in schimb, directorul general al OTP Bank Romania, considera ca BNR se va gandi de doua ori inainte de a reduce rezervele minime obligatorii, pentru ca exista riscul ca banii sa plece din tara.
Rata rezervelor minime obligatorii este in prezent de 40% la valuta si de 18% la lei. O eventuala reducere se va face gradual, iar BNR ar putea micsora pana la 5-10 puncte procentuale din acest nivel, potrivit estimarilor din piata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO