Eveniment

Cea mai grea sarcina a guvernului de avarie Boc II: credibilitatea externa. "Ieri la cina cu P.M. din US a trebuit sa-i explic non-stop situatia din Romania si sa-l asigur ca nu facem default". Cum comentati?

04.10.2009, 23:16 28

"Si radeai de mine cand vorbeam de balcanisme... ieri la cina cuP.M. din US a trebuit sa-i explic non-stop situatia din Romania sisa-l asigur ca nu facem default (incetare de plati - n.r.). Artrebui sa-mi dea Isarescu o medalie ca nu trebuie sa pompeze si maimulti bani (n.r.: pentru protejarea leului). Toate fondurile asteaamericane au jucat bondurile romanesti versus cele din Vest sitremura acum."

Acesta este efectul concret al crizei politice de la Bucurestipe pietele financiare internationale reflectat in mailul trimisvineri dimineata unui ziarist de la ZF de catre un trader romancare lucreaza la Londra pentru o banca de investitii.

Jucatorii straini nu au timp de pierdut cu detaliilebalcanismului de pe scena politica din Romania, iar vestea ruperiiunei coalitii guvernamentale echivaleaza cu un semnal de alarmamajor care impinge automat la reducerea expunerilor.

Leul a primit lovitura in plin: cu toate interventiile BNR detemperare a deprecierii, cotatiile s-au intors rapid de la 4,19 la4,27 lei/euro, in timp ce Bursa de la Bucuresti a ramas vineri perosu pentru a doua zi la rand. In numai o saptamana pierderilepentru leu si pentru investitori au insumat cateva sute de milioanede euro. Singura ancora de credibilitate externa a Romaniei ramaneacordul cu FMI, de respectarea caruia depind toate finantarileasteptate pana in decembrie de la Banca Mondiala si UE. Un eventualderapaj poate avea efecte in lant, de la scaderea ratingului detara, pana la scumpirea finantarilor externe si prabusirealeului.

Danezii de la Danske Bank vad cursul la 4,40 lei in decembrie si4,60 lei/euro in martie 2010, in timp ce ING considera ca pentruBNR va fi din ce in ce mai dificil sa protejeze leul, iarperspectiva unei noi reduceri de dobanda pe 3 noiembrie se reducein acest moment din cauza riscului semnificativ ca acordul cuFondul sa deraieze. Un comentariu diametral opus a fost emis deErste Group, care detine cea mai mare banca din Romania - BCR:managementul crizei este promitator pana acum, importanta acorduluicu FMI este recunoscuta de politicieni, ingrijorarile privindconsolidarea fiscala ar trebui sa scada.

Cert este ca din cauza crizei politice Romania a redevenit indoar doua zile mai riscanta decat Ungaria din punctul de vedere alcapacitatii de rambursare a datoriilor externe, cotatiileCDS-urilor (pretul asigurarii contra riscului de default) urcand la228 de puncte de baza, fata de 218 puncte in cazul ungurilor.Romanii trebuie sa-si ia din nou gandul de la mult - asteptataieftinire a creditelor in euro, care nu poate veni atat timp catriscul de tara ramane ridicat. Si dobanzile la lei au luat-o in suspe piata monetara, ramanand vineri la peste 11% chiar daca BNR aimprumutat joi bancile cu suma record de 11,7 mld. lei la o dobandade 8%.

Mai mult, inrautatirea perceptiei de risc ameninta emisiunea deeurobonduri de pana la 1,5 mld. euro. Acceptam sau nu, atat statul,cat si companiile au nevoie disperata de bani pentru a tine lasuprafata afacerile si o economie lovita in plin din toatedirectiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO