Eveniment

Cea mai bună veste a începutului de an: Comisia Europeană vede mai bine economia României în 2023

Cea mai bună veste a începutului de an: Comisia...

Autor: Răzvan Botea

14.02.2023, 00:08 586

Economiştii Comisiei Europene au îmbunătăţit prognoza de creştere economică de la +1,8% la 2,5% în 2023, o revizuire puternică în sus după ce datele din economia românească au fost mai bune decât aşteptările.

După un avans de 4,5% în 2022, economia României ar urma să crească cu 2,5% şi în 2023, este prognoza revizuită în sus de economiştii Comisiei Europene. Faţă de finalul lui 2022, analiştii au devenit mai optimişti pentru economia României la început de 2023, pe fondul evoluţiilor bune din zona de investiţii publice şi private, dar şi datorită creşterii consumului.

„Avem motive să fim mai optimişti. Faţă de T4 anul trecut, care a crescut probabil peste aşteptări, vedem construcţiile crescând foarte repede şi sectorul serviciilor la fel. Industria suferă, este adevărat, dar aş spune că per total veştile sunt mai bune decât aşteptările“, comentează datele Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. De asemenea, datele statistice au depăşit prognozele aproape în toată zona euro, principalul partener comercial al României, şi în SUA, care face aproape un sfert din PIB-ul mondial.

Inflaţia, considerată principala frână economică peste tot, a scăzut mai mult decât prognozele şi, în consecinţă, aşteptările privind stabilizarea dobânzilor şi apoi scăderea lor au adus optimism, pentru că ieftinirea banilor înseamnă un impuls pentru economie.

„Mediul economic s-a îmbunătăţit substanţial din decembrie. Principalul lucru care a contribuit a fost preţul gazului metan, care a scăzut, iar acum este sub ce era înainte de începutul războiului din Ucraina. Practic, un preţ redus al gazului atenuează presiunile inflaţioniste, ceea ce înseamnă o agresivitate mai mică în creşterea dobânzilor“, explică Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Institutul Naţional de Statistică publică astăzi primele date privind evoluţia econo­miei României în 2022. Guvernul vede o creştere de 4,5%, la fel ca prognoza Comisiei Europene sau a Raiffeisen Bank.

Analiştii financiari consultaţi de ZF spun că este posibil ca rezultatele să fie peste aşteptări, aşa cum indică alte date care vin lunar: consumul privat, construcţiile, industria etc. Performanţa economiei în T4/2022 este importantă pentru prognozele din 2023, pentru că setează tendinţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO