Eveniment

Cea mai mare scumpire a gazelor din ultimii doi ani

31.01.2008, 18:44 21

Populatia va plati de maine o factura la gaze cu 8,5% mai mare, aceasta fiind cea mai mare majorare a pretului pentru consumatorul final anuntata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE) in ultimii doi ani. Cresterile de pret la gaze nu au fost, in medie, mai mari de 4%.
Pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2.400 mc) va fi de 989,55 lei/1.000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 lei /1.000 mc in cazul E.ON Gaz Romania. Pretul productiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat urmatoare, este de 495 lei/1.000 mc fata de 470 lei/1.000 mc inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce reprezinta o ajustare de 5%, dar care se reflecta in pret doar in proportie de 1,5%.
Majorarea vine dupa ce anul trecut pretul gazelor a fost mentinut la un nivel aproape constant in ciuda faptului ca pe pietele internationale pretul la gaze a crescut semnificativ, fiind impulsionat de dublarea barilului de titei.
Totodata, aceasta majorare este in conformitate cu estimarile celor doi distribuitori Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania care au cerut la inceputul anului o crestere a pretului de 10%. Specialistii spun ca acesta este doar inceputul, pentru ca pretul gazelor inca nu si-a atins maximul, existand un termen de sase pana la opt luni in care majorarea barilului de titei se transpune si in pretul gazelor.
"Pretul gazului e estimat pentru primul trimestru al anului la 370 de dolari pe mia de metri cubi, in conditiile in care anul trecut era 315 de dolari pe mia de metri cubi. Tinand cont de faptul ca inca nu s-a facut transpunerea aprecierii barilului de titei asupra pretului gazelor, este de asteptat ca la jumatatea anului pretul de import sa treaca de 400 de dolari pe mia de metri cubi. De obicei, pretul gazelor preia aprecierile barilului cam in termen de sase-opt luni", spun surse din piata.
Potrivit acelorasi surse, la aceasta apreciere a gazului pe pietele internationale trebuie luata in calcul si devalorizarea monedei nationale.
In ultimele sase luni leul a pierdut 20% fata de euro, la care se adauga o dublare a pretului la titei. Romania importa aproximativ 35% din necesarul de consum, restul fiind acoperit de cei doi producatori locali, Petrom si Romgaz.
"Din aceasta majorare, cea mai mare parte vine din cauza cresterii tarifelor de distributie cu aproximativ 5%. Majorarea aceasta trebuia facuta inca din luna ianuarie, dar s-a facut acum. Pretul intern a fost ajustat in crestere cu 1,5%, iar cel de import cu 2%", a declarat Gabriel Sarbu, directorul de tarife din cadrul ANRE.
Oficialii Autoritatii au mai spus ca ajustarea pretului la consumator, incepand cu 1 februarie, reprezinta o solutie acceptabila si estimeaza ca pentru cel de-al doilea trimestru nu sunt de asteptat noi cresteri de preturi.
"In functie de evolutia pretului de import, pentru trimestrele trei si patru ANRE va analiza necesitatea unor eventuale ajustari de preturi", au mai spus oficialii Autoritatii.
Pe termen lung insa este de asteptat ca pretul gazelor din productie interna sa ajunga la cel practicat pe pietele internationale, ceea ce presupune o crestere de 50% a pretului platit de consumatorul final, dar si la o dublare a veniturilor celor doi mari producatori, Petrom si Romgaz.
De exemplu, reprezentantii E.ON Gaz Romania au declarat ca este necesara o crestere cu 30% a pretului la gaze anul acesta, altfel compania riscand sa intre pe pierderi, fiind nevoita sa reduca totodata cantitatile importate.
In ceea ce priveste alinierea pretului gazelor din productia interna la cel din import, acest proces nu va fi finalizat anul acesta, desi autoritatile au vorbtit adesea despre un calendar de aliniere si despre necesitatea ca preturile din productia interna sa ajunga la nivelul celor din import pana la sfarsitul acestui an.

Gazul sub presiune

Consum national: 18 mld. metri cubi
Producatori: Romgaz, Petrom
Import: 35%
Productia interna: 65%
Singura sursa de import: Rusia
Pretul gazului de import: 370 $/1.000 de metri cubi
Pretul gazului din productia interna: 198 $/1.000 metri cubi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO