Eveniment

Cei trei jurnalisti au iesit din carantina

27.05.2005, 20:12 16

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian s-au alaturat ieri familiilor lor dupa aproape trei zile de carantina.

"In urma analizelor medicale, s-a constatat o stare generala buna de sanatate a celor trei. Sorin Miscoci, Marie-Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian vor intra intr-un proces individual de recuperare, o data cu reintegrarea in familiile lor", a anuntat Administratia Prezidentiala.

In cursul serii, cei trei, impreuna cu familiile, au avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni.

Imediat dupa sosirea in tara, la inceputul saptamanii, cei trei au fost transportati spre un centru de recuperare fizica si psihologica - a carui locatie nu a fost dezvaluita.

Cei trei au fost rapiti la o periferie a Bagdadului la sfarsitul lunii martie, impreuna cu ghidul lor, Mohamed Munaf, si au fost eliberati dupa 55 de zile. Despre acesta din urma, autoritatile romane nu au mai furnizat nici o informatie. Desi Munaf si-a exprimat optiunea de a veni in Romania, fortele multinationale ale coalitiei din Irak au decis ca el sa ramana la Bagdad pentru continuarea interogarilor

Presedintele Traian Basescu a declarat ca modalitatea de salvare a celor trei ziaristi va fi un dosar strict secret care va fi facut public probabil peste 50 de ani, dar ca ceea ce se poate spune acum in legatura cu acest caz va fi spus. "Sa nu credeti vreodata ca se va publica tot", a mai spus Basescu, citat de Mediafax.

El a precizat ca in acest caz este vorba despre doua dosare: unul al rapirii in sine si al recuperarii celor trei cetateni romani, iar celalalt privind ancheta legata de "actul de terorism", care revine in sarcina Parchetului.

"Actul de terorism este un dosar extrem de greu si pe care il vom rezolva", a mai declarat presedintele.

El a spus ca acest dosar implica instiutiile romane si irakiene, procurori si serviciile secrete.

Seful statului a precizat ca rapirile, luarile de ostatici reprezinta acte de teorism, iar singura situatie in care un stat isi pune institutiile in actiune la un nivel mai inalt este cea de razboi.

Presedintele s-a intrebat cum ar fi aratat Romania cu "trei cetateni impuscati sau cu gaturile taiate". El a precizat ca, intr-o astfel de situatie, 22 de milioane de romani s-ar fi simtit neprotejati, iar imaginea tarii ar fi avut de suferit, pentru ca s-ar fi demonstrat care ar fi fost capacitatea statului roman de a-si proteja cetatenii.

Basescu a dat din nou asigurari ca recuperarea celor trei s-a facut fara a renunta la principiile de politica externa ale Romaniei si fara plata vreunei rascumparari. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO