Eveniment

Cel mai profitabil business: „Spiru Haret”, marja de profit de 48%

Cel mai profitabil business: „Spiru Haret”, marja de profit de 48%
22.10.2009, 23:18 116

Spiru Haret a inregistrat un profit cu cateva milioane de euromai mare decat multinationale din bere ca Heineken sau SABMiller,care ruleaza afaceri de 225, respectiv peste 300 mil. euro, si careau cateva mii de angajati impreuna.

Anul trecut, veniturile universitatii private au ajuns la 373 demilioane de lei (101,5 mil. euro), in urcare cu 50% comparativ cuexercitiul financiar din 2007. Si marja de profit a universitatiis-a imbunatatit anul trecut cu cateva procente, crescand de la 44%in 2007 la 48%.

Contactati de ZF, reprezentantii universitatii nu au oferitcomentarii suplimentare cu privire la destinatia excedentului dinexercitiul financiar al anului trecut. Spre comparatie, TituMaiorescu, o alta universitate privata, a incheiat 2008 cu unexcedent de 3,6 mil. euro, la venituri de 10 mil. euro.Universitatea Dimitrie Cantemir a avut incasari de 12,3 mil. eurosi excedent de 3,5 mil. euro.

"O universitate nu poate fi pe zero pentru a functiona. Noipastram la final de an un excedent suficient sa acopere platasalariilor angajatilor pentru o luna, o luna si jumatate, in cazulca nu primim banii de la minister. Cred ca excedentul de la «SpiruHaret» vine din faptul ca nu cheltuiesc la nivelul unui invatamantnormal si corect. Dat fiind ca o mare parte din cursuri sedesfasoara la distanta, costurile lor sunt foarte mici", a comentatpentru ZF Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice(ASE).

In mediul de business, cele mai mari marje de profit le-au avutanul trecut companiile din industria cimentului, dintelecomunicatii sau distributia de energie.

Astfel, producatorii de ciment Lafarge Romcim si CarpatcementHolding, precum si compania de constructii detinuta de DorinelUmbrarescu, Spedition UMB, au raportat anul trecut marje de profitde 44%, 30%, respectiv 18%, potrivit datelor publicate de companiipe site-ul Ministerului de Finante.

In cadrul universitatii care scolarizeaza peste 300.000 destudenti lucreaza 1.733 de angajati. Potrivit unor informatiiaparute recent in presa, Spiru Haret ar sustine campania pentrualegerile prezidentiale a lui Sorin Oprescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO