Eveniment

Cererile grevistilor ar dubla costurile salariale la Sidex

15.04.2008, 19:56 21

Aproximativ 700 de angajati de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, parte a grupului ArcelorMittal - cel mai mare producator de otel la nivel mondial, au intrat ieri in greva generala, solicitand dublarea veniturilor.
Noua din cele unsprezece sindicate din ArcelorMittal Galati, respectiv 80% dintre membrii de sindicat, au acceptat saptamana trecuta propunerea managementului de majorare a salariilor cu 12%, incepand cu 1 ianuarie 2008. Reprezentantii Arcelor au declarat ca platile aferente acestor majorari urmau sa fie efectuate in cursul zilei de ieri.
Liderii Solidaritatea, unul dintre sindicatele care nu au acceptat oferta de majorarea salariala si initiatorul grevei, cer dublarea veniturilor, ceea ce ar duce costurile salariale la
256 de milioane de euro anual.
"Venitul mediu brut pe angajat in 2007 a fost de 2.100 de lei pe luna. Costul cu forta de munca a fost de 2.600 de lei pe salariat. Acesta include pe langa salariu, diverse plati si compensatii suplimentare in functie de locul de munca, precum si alte beneficii primite de angajati", a declarat pentru ZF Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati.
In aceste conditii, costurile cu forta de munca a celor 13.700 de angajati ai combinatului au ajuns anul trecut la aproximativ 128 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF realizate pe baza informatiilor furnizate de reprezentantii companiei.
Majorarea salariala propusa de conducerea combinatului ar insemna cresterea costurilor cu forta de munca la peste 143 de milioane de euro anual.
"Este dificil de facut o evaluare in legatura cu impactul cererilor sindicatului Solidaritatea asupra fondului de salarii, dat fiind faptul ca acestea se schimba in mod continuu. Daca in urma cu cateva zile existau anumite solicitari, acum se cere dublarea salariilor, lucru imposibil de acceptat de orice companie", a mai spus Kochuparampil.
Potrivit reprezentantilor Mittal, productivitatea per angajat in combinat este de 303 tone de otel pe an, in timp ce media europeana este cuprinsa intre 500 si 600 de tone anual.
Cei aproape 30 de reprezentanti ai protestatarilor de la ArcelorMittal Galati au fost avertizati ieri in cadrul intalnirii cu reprezentantii patronatului ca mai multe unitati de productie sunt afectate de greva initiata de sindicatul Solidaritatea, dar grevistii sunt decisi sa continue protestele.
Liderul Solidaritatea, Gheorge Tiber, a declarat ca au fost stranse 3.800 de semnaturi de la muncitori din toate schimburile pentru declansarea grevei, dar ca numarul celor care se vor implica efectiv ar putea fi mai mic, din cauza unor "presiuni" facute in ultimele zile asupra muncitorilor de catre reprezentantii patronatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO