Eveniment

CEROPE: Vom egala PIB-ul european in urmatorii 30 de ani

CEROPE: Vom egala PIB-ul european in urmatorii 30 de ani

Click pentru imaginea marita

05.04.2007, 18:42 24

In conditiile in care ritmul mediu anual de crestere economica se va situa in jurul valorii de 6-7%, iar avansul Uniunii Europene nu va depasi 2-3%, Romania ar putea egala media europeana a Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in urmatorii 20-30 de ani, se arata intr-un studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE) realizat pentru Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
In anul 2005, Romania a realizat un nivel al PIB calculat la paritatea de cumparare (pe baza unui cos standard de bunuri) de circa 8.166 pe cap de locuitor, ceea ce reprezinta sub o treime din media UE 25, respectiv 26.900 dolari.
"Reducerea decalajelor fata de UE, dar si a discrepantelor regionale, depinde de accelerarea vitezei avansului economic, insotita de o echilibrare a factorilor de crestere, inclusiv in profil teritorial, in primul rand prin majorarea contributiei formarii brute de capital, sustinuta de economisirea interna si transferurile UE", se arata in studiul CEROPE
Anul trecut, cresterea economica inregistrata de Romania a fost de 7,7%, in timp ce pentru acest an CNP anticipeaza un avans de 6,5%. Potrivit CNP, acest ritm va scadea in urmatorii ani, urmand sa se situeze la 6,3% anul viitor, 5,9% in 2009 si doar 5,7% in 2012 si 2013.
Potrivit aceluiasi studiu, Romania a ocupat in 2005 locul 45 din 50 de state selectate in functie de PIB/locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare, cu un loc in urma Bulgariei, unde media PIB/locuitor in 2005 era de 8.166 dolari.
Pe prima pozitie a clasamentului s-a situat Luxemburg (65.994 dolari/locuitor), urmat de Irlanda (40.088 dolari/locuitor) si Statele Unite ale Americii (39.319 dolari/locuitor).
Romania a inregistrat anul trecut un produs intern brut pe locuitor de 8.800 de unitati in standardele puterii de cumparare, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In termeni reali, produsul intern brut a fost in 2006 de 342,48 miliarde de lei (circa 97,2 miliarde de euro), inregistrand o majorare de 19,5% fata de 2005.
In urma analizarii locului Romaniei in functie de indicatorul exportul pe locuitor, studiul CEROPE evidentiaza faptul ca modalitatea esentiala pentru reducerea decalajelor de dezvoltare este accelerarea cresterii exporturilor. Acestea au avut in anul 2005 o valoare de 1.250 $/locuitor, ceea ce reprezinta circa 80% din media europeana de 1.600 $/locuitor.
In functie de perceptia asupra coruptiei, analizata in baza anchetelor si sondajelor de opinie, Romania ocupa locul 46 din cele 50 de state analizate. Romania a obtinut trei puncte din cele zece posibile, ceea ce semnifica "o extensie ingrijoratoare a acestui fenomen", se arata in studiul realizat de CEROPE.
In ierarhia finala a tarilor in functie de indicatorul agregat de dezvoltare economica, calculat pe baza selectarii a sase indicatori economici (pe criterii de reprezentativitate sectoriala, energetica, financiara) si respectiv 6 indicatori sociali (pe criterii de reprezentativitate a alimentatiei, sanatatii, educatiei), Romania ocupa pozitia 45, cu o medie a rangurilor de 39, devansand Bulgaria cu trei locuri. Pe primul loc s-a situat Elvetia, cu o medie a rangurilor de 9,58, urmata de Norvegia si Luxemburg cu o medie a rangurilor de 10,16 si respectiv 10,83.
"Examinarea pozitiilor pe care le ocupa Romania in clasamentele individuale ale indicatorilor, comparativ cu media rangurilor sale si fata de cele ale celorlalte state duce la constatarea conform careia tara noastra se gaseste in tranzitie spre atingerea unui stadiu mediu de dezvoltare, aderarea la UE fiind o clara oportunitate pentru accelerarea acestui proces", este concluzia studiului CEROPE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO