Eveniment

CEZ ar putea lua actiunile Electrica si FP cu 375 mil. euro

07.09.2009, 19:04 27

Fondul Proprietatea (FP) a aprobat ieri vanzarea pachetelor pecare le detine in cadrul companiilor CEZ Vanzare si CEZ Distributiecatre cehii de la CEZ, ambele companii fiind formate in urmareorganizarii fostei Electrica Oltenia dupa privatizarea acesteiain 2005 catre grupul de utilitati ceh.

Valoarea tranzactiei este de 230 mil. euro si presupuneachizitia de catre CEZ a pachetului de 30% pe care FP il are incapitalul firmelor CEZ Vanzare si CEZ Distributie.

"Azi va avea loc adunarea generala si la Electrica unde ofertaCEZ pentru preluarea pachetelor de actiuni pe care compania de statle detine in cadrul CEZ Distributie si CEZ Vanzare se ridica la 145mil. euro. Tranzactia ar putea fi finalizata saptamana aceasta", audeclarat surse din piata. Electrica detine la randul sau un pachetde 18,99% din capitalul CEZ Vanzare si CEZ Distributie. Tranzactiaprin care CEZ ii va scoate pe actionarii minoritari dinactionariatul celor doua firme unde grupul ceh detine acum pachetulde 51% se ridica astfel la o valoare de 375 mil. euro, cu circa 20%mai mare fata de cea de la care au inceput negocierile.

CEZ a lansat optiunea de cumparare a restului de actiuni la celedoua firme care au derivat din fosta Electrica Oltenia pe 26 iunie,potrivit clauzelor din contractul de privatizare.

"Am luat in calcul prima oportunitate de a face aceastatranzactie. Puteam s-o facem si anul viitor, dar criza si impactulacesteia asupra pretului actiunilor lucreaza pentru noi in acestcaz", a spus recent Martin Pacovsky, directorul de operatiuni (COO)al CEZ Romania.

Termenul pana la care se putea realiza tranzactia, stabilitprintr-o ordonanta, era inceputul lunii octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO