Eveniment

CFA: Încrederea în economie creşte pe termen scurt, dar sunt multe îndoieli legate de viitor. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53 % în următoarele 12 luni

CFA: Încrederea în economie creşte pe termen scurt,...

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0419 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 5,33%.

Datele colectate de CFA în luna martie 2024 mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, aproape 88% dintre analiştii financiari incluşi în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 4,9961 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macro­economică al CFA, acesta a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte până la valoarea de 51,6 puncte, pe fondul evoluţiei divergente ale celor două componente ale indicatorului: creşterea cu

5,2 puncte pentru condiţiile curente şi, în acelaşi timp, scăderea cu 4,7 puncte pentru anticipaţii (care au un orizont de 12 luni).

„Deşi, pe termen scurt, datorită influxului de bani publici, încrederea în economie creşte, pentru orizontul de 12 luni, având în vedere dezechilibrele macroeconomice şi incertitudinea fiscală ridicată, încrederea în economie s-a redus“, spune Adrian Codirlaşu, CFA, vicepreşedinte al asociaţiei CFA România.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 5,4%, valoarea în uşoară scădere faţă de exerciţiul anterior, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la 2,7%, în creş­tere uşoară, de la 2,5% în exerciţiul din luna februarie.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea do­bân­zilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 5,33% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 44%  dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni, în timp ce 38% anticipează o majorare a preţurilor. De asemenea 62% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

În exerciţiul din luna martie a fost realizat şi un sondaj privind evoluţia ratei inflaţiei în anii următori precum şi cu privire la evoluţia ratei de dobândă de politică monetară.

Astfel, 29% dintre participanţii la sondaj estimează prima reducere de rată de dobânda de politică monetară în luna mai 2024, iar 36% anticipează prima reducere de dobândă în iulie 2024. În ceea ce priveşte intrarea ratei inflaţiei în intervalul ţintă (1.5% - 3.5%), 56% dintre participant anticipează că se va întâmplă în 2025, în timp ce 25% anticipează că acest eveniment va fi în anul 2026.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.