Eveniment

Cheltuielile netransparente din bugetele primăriilor Capitalei: 1 mld. lei cu o destinaţie obscură

Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

01.05.2013, 19:54 647

Sub titlul vag „alte cheltuieli“, în buge­tele locale sunt ascunse sumele foarte mari de ordinul sutelor de milioane de lei fără ca bugetele aprobate să explice destinaţia lor.

Primăria Generală a Bucureştiului şi-a pro­gra­mat în acest an cheltuieli de 4,5 mld. lei, iar primăriile de sector alte 4,3 mld. lei. Prin lege, administraţiile locale (pri­mă­rii, con­si­lii jude­ţe­ne sau locale) au obli­gaţia să pu­bli­ce bugetele de ve­ni­turi şi cheltuieli, iar primăriile se achi­tă de această sarcină publi­când sute de pagini scanate, ce­ea ce face impo­sibilă o căutare rapidă prin documente.

Alegerea primăriilor de a nu fur­niza un fişier Excel cu veni­tu­rile şi chel­tuielile este criti­cată de orga­nizaţiile neguver­na­men­ta­le care opi­nează că resortul unei astfel de soluţii este chiar as­cunderea des­tinaţiei unor sume im­por­tan­te de bani publici multe din­tre acestea fiind pre­văzute sub titlul de „alte cheltuieli“.

„Primăria Generală tre­bu­ia să aibă un «descriptiv» al buge­tului. Bucureştiul nu este for­mat din două milioane de con­tabili“, spu­ne Nicuşor Dan, pre­şe­dintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

În cazul Primăriei Generale a Capitalei, totalul cheltuielilor netrans­pa­rente este de ordinul sutelor de milioa­ne de lei. Cele mai mici sume considerate „şi al­tele“ în bugetul aprobat sâmbătă de con­si­lierii municipali sunt cele trecute sub capitolul „chel­tuieli de personal“. Astfel, angajaţii pri­mă­riei sau ai instituţiilor finanţate de bugetul local pot beneficia, pe lân­gă sporul pentru con­diţii de muncă, şi de „alte sporuri“ în valoare de 47.000 lei. În afară de salariile de bază pen­tru care va plăti 37,8 mil. lei, primăria va mai scoa­te din vistierie şi 800.000 lei pentru indem­ni­zaţii pentru persoane din afara unităţii, cât şi 1,1 mil. lei pentru „alte drepturi salariale în bani“.

Aceste sume sunt însă „mă­run­ţişuri“ pe lân­gă cea de 371 mil. lei pre­văzută la in­di­catorul nu­mit simplu „alte chel­tuieli cu bunuri şi ser­vi­cii“. Încercarea de a de­duce din context destinaţia ba­nilor este dificilă: indicatorul figurează în sub­capitolul „alte cheltuieli“ ală­turi de bani pen­tru pu­blicitate, pro­tocol, asi­gu­rare non-viaţă şi chirii.

Sume de ordinul sutelor de milioane de lei au apărut cu acest titlu în fiecare buget local din ultimii ani, deşi alocarea prevăzută de bu­ge­tul tocmai aprobat pentru „alte bunuri şi ser­vicii“ este cea mai mare. În 2012, bugetul local pre­vedea 211 mil. lei pentru „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii“, în creştere faţă de 2011, când suma a fost de 170 mil. lei, şi faţă de 2010, când suma a fost de 155 mil. lei.
 

Sectoarele ascund plăţi de 450 mil. lei

Primăriile de sector dau însă dovadă de pu­ţin mai multă transparenţă în cheltuirea ba­ni­­lor publici decât Primăria Generală, preci­zând măcar domeniul care va beneficia de chel­tu­ieli diverse. De exemplu, Sec­to­rul 1 şi-a bu­ge­tat cheltuieli totale de 1,2 mld. lei, din care circa 140 mil. lei se vor duce anul acesta către „alte chel­tu­ieli în domeniul învăţământului“. Pri­mă­ria Sec­to­rului 1 nu explică în ce anume con­stau ace­ste chel­tuieli, însă se aşteaptă ca ele să creas­că în anii următori, până la 170 mil. lei în 2016.

Primăria Sectorului 2 şi-a estimat un buget total de 1,1 mld. lei, din care circa 50 mil. lei se vor duce către „alte cheltuieli“. Destinaţia ba­nilor este explicată vag - este vorba despre burse, susţinerea cultelor şi despăgubiri civile.

La sectorul 3, unde bugetul total va fi anul acesta de 782 mil. lei, circa 46 mil. lei vor fi plă­tiţi pentru „alte cheltuieli“, în special în do­me­niul asistenţei sociale.

Primăria Sectorului 4 a publicat numai o va­riantă sintetizată a proiectului de buget, din care reiese că 5,7 mil. lei din bugetul total de 477 mil. vor fi plătiţi pentru „alte servicii în do­meniul locuinţei“.

La fel ca în alţi ani, Primăria Sectorului 5 nu pu­blică proiectul de buget pe site-ul propriu.

La sectorul 6, 154 mil. lei dintr-un total de 1 mld. lei vor fi plătitiţi pentru „alte cheltuieli“, cea mai mare parte din bani fiind destinată unor servicii diverse din domeniul asistenţei sociale şi al locuinţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO