Eveniment

Cheltuielile pentru protecţia mediului, de 12,6 mld. lei anul trecut, la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

Cheltuielile pentru protecţia mediului, de 12,6 mld. lei...

Autor: Carol Dan

30.10.2015, 00:05 284

În România s-au cheltuit anul trecut 12,6 mld. lei (2,8 mld. euro) în investiţii destinate protecţiei mediuliui, echivalentul a aproximativ 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Această sumă s-a situat anul trecut la cel mai mic nivel din 2009 până în prezent, în urmă cu cinci ani fiind de 12,2 mld. lei. Ca pondere în PIB însă, investiţiile de anul trecut sunt cele mai mici din 2008, an în care, deşi ca valoare au fost de 14,3 mld. lei, au reprezentat 2,8% din PIB. Comparativ cu anul 2013, investiţiile au scăzut cu peste 19%.

Cheltuielile la nivel naţional includ inves­tiţi­ile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale admi­nistra­ţiei publice (sub­venţii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe  (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi). Ca valoare, apogeul investiţiilor în protecţia mediului a fost atins în 2011, nivelul acestora fiind de 18,6 mld. lei (3,2% din PIB). Pe domenii, cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat  pentru managementul deşeurilor (56,7% din total şi echivalentul a 7,1 mld. lei), urmate de cheltuielile pentru protecţia apei (24,9%, respectiv 3,1 mld. lei) şi de alocările pentru protecţia aerului (10,8%, 1,3 mld. lei).

Potrivit datelor INS, cea mai mare parte a investiţiilor pentru protecţia mediului a fost derulată de producătorii nespecializaţi, respectiv aproape 73%.  Printre producătorii nespecializaţi se numără cei din silvicultură şi exploatare forestieră, companiile care captează şi distribuie apă, firmele de transport aerian, terestru şi prin con­ducte, producătorii de maşini şi utilaje sau producătorii şi furnizorii de energie electrică.

Administraţia publică, în care sunt cuprinse toate unităţile administraţiei publice locale şi centrale care produc sau finanţează servicii de protecţia mediului necomerciale, destinate consumului individual şi colectiv, au contribuit cu 18,6%, în timp ce producătorii specializaţi au avut cea mai mică parte, de aproape 9%.

În categoria produ­cătorilor specializaţi sunt incluse firmele care au ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor metalice şi nemetalice şi al materialelor pentru reciclare. De asemenea, sunt incluse firmele din sectorul colectării şi epurării apelor uzate, firmele de care prestează servicii de decontaminare şi cele care se ocupă cu colectarea, tratarea, eliminarea şi reciclarea deşeurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO