Eveniment

China vrea să cumpere tot, mai ales companii ruseşti: În timp ce multinaţionalele Occidentale au un exod masiv din Rusia, giganţii chinezi vin cu bani să profite de pe urma prăbuşirii

China vrea să cumpere tot, mai ales companii ruseşti:...

Autor: Ştefan Stan

08.03.2022, 16:10 56103

China are în vedere cumpărarea sau creşterea participaţiilor în companiile ruseşti din domeniul energiei şi al materiilor prime, cum ar fi gigantul Gazprom şi producătorul de aluminiu Rusal International, potrivit Bloomberg. 

Beijingul poartă discuţii cu firmele sale de stat, printre care China National Petroleum, China Petrochemical., Aluminum Corp. of China şi China Minmetals cu privire la orice oportunităţi de potenţiale investiţii în companii sau active ruseşti. Orice acord ar fi pentru a susţine importurile Chinei, în timp ce îşi intensifică atenţia asupra securităţii energetice şi alimentare - nu ca o dovadă de sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina - au spus sursele Reuters.

Discuţiile se află într-un stadiu incipient şi nu vor duce neapărat la un acord, au declarat persoanele respective, care au solicitat anonimatul, deoarece discuţiile nu sunt publice. Unele discuţii între companiile energetice chineze şi ruseşti au început să aibă loc, potrivit unor surse separate.

CNPC şi China Petrochemical - cunoscută sub numele de Sinopec Group - au refuzat să comenteze, potrivit oficialilor media ai companiilor. Autoritatea chineză de reglementare a activelor de stat Sasac, Aluminum Corp. of China şi Minmetals nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Reprezentanţii Gazprom şi Rusal nu au comentat imediat în timpul unei sărbători naţionale în Rusia.

Războiul Rusiei în Ucraina a crescut presiunea asupra Beijingului pentru a asigura importurile, în condiţiile în care costul energiei, al metalelor şi al alimentelor a crescut vertiginos la niveluri fără precedent. Îngrijoraţi de impactul pe care creşterea bruscă a preţurilor îl va avea asupra economiei, înalţi oficiali guvernamentali chinezi au emis ordine pentru a prioritiza securitatea aprovizionării cu mărfuri, a relatat Bloomberg săptămâna trecută.