Eveniment

Chiţoiu, ministrul Finanţelor: În 2013 nu se majorează nicio taxă. Iar de la 1 ianuarie 2014 scade TVA sau CAS cu 5%

Chiţoiu, ministrul Finanţelor: În 2013 nu se...

Autor: Claudia Medrega

07.04.2013, 19:30 593

TVA va fi redusă de la 24% la 19% sau nivelul contribuţiilor sociale va fi diminuat cu cinci puncte procentuale de la 1 ianuarie 2014, dacă evoluţia economică va permite, iar în acest an nu va fi majorată nicio taxă, a dat asigurări ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

La întâlnirea cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham), Chiţoiu a reconfirmat intenţia Guvernului, asumată în programul de guvernare, de a reduce, dacă evoluţia economică va permite, nivelul contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale şi a TVA de la 24% la 19%, astfel ca începând cu 1 ianuarie 2014 să poată fi implementată una dintre cele două măsuri.

Duminică, ministrul Finanţelor a reiterat la Realitatea TV această intenţie oferind mai multe detalii şi, în plus, a dat asigurări că anul acesta nu va creşte nicio taxă.

Autorităţile au decis în vara anului 2010, în urma negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană, să majoreze TVA la 24% şi să taie salariile bugetarilor cu 25%, măsuri care au lovit în consum şi au dus criza în prelungiri. În timp ce salariile au fost majorate în două etape, revenind la nivelul de dinainte de ajustare, TVA a rămas la 24%, unul dintre cele mai ridicate nivele din Uniunea Europeană.

“Căutam soluţiile ca din a doua parte a anului să implementăm anumite măsuri fiscale de relaxare, iar începând cu 1 ianuarie 2014 să adoptăm una dintre cele două măsuri majore asumate în programul de guvernare: reducerea TVA la 19% sau reducerea costului forţei de muncă, respectiv diminuarea contribuţiilor sociale cu 5%. Doar o măsură, nu se pot implementa amândouă. Cealaltă măsură se va aplica peste încă un an. Reducerea este o decizie politică pe care guvernul o va analiza în ultimul trimestru din 2013”.

Ministrul Finanţelor a ţinut să reamintească că, în paralel, are loc şi o reformă a sistemului de administrare, de colectare şi de control a veniturilor.

Orice măsură va avea un  impact pe termen scurt, de şase – nouă luni, în opinia ministrului Finanţelor. “Depinde cât de pregătită este administraţia fiscală să reducă evaziunea fiscală şi să îmbunătăţească colectarea, urmând ca după şase-nouă luni veniturile colectate să crească”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO