Eveniment

Citi: Inflatia ajunge la finele anului la 6,8%

04.08.2008, 18:44 8

Inflatia va depasi la finele acestui an cu doua puncte limita superioara a intervalului tintit de BNR, urmand sa ajunga la 6,8%, iar banca centrala ar putea fi nevoita sa mai opereze si alte majorari ale dobanzii de politica monetara, potrivit Citibank.
Trendul crescator al inflatiei care exclude preturile administrate si volatile, inregistrat din august 2007, sugereaza ca presiunile inflationiste raman ridicate, se arata intr-un studiu realizat de Ilker Domac, analist al Citibank Romania.
Referindu-se la decizia BNR de majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale de la finele saptamanii trecute, la 10,25%, analistul sustine ca a fost una oportuna, menita sa sprijine lupta bancii centrale cu inflatia.
Aceasta este a treia majorare de un sfert de punct procentual si a saptea din seria inceputa in toamna trecuta, cand dobanda-cheie la leu era de 7%.
"Reiteram faptul ca supraincalzirea economica, presiunile inflationiste ridicate si perspectivele slabe ale unui sprijin din partea politicii fiscale reprezinta argumente pentru continuarea procesului de intarire a politicii monetare. Astfel, nu excludem si alte majorari de dobanda in acest an, aceasta urmand sa ajunga la 10,5% sau chiar peste acest nivel, pana la finele acestui an", arata Domac.
El sustine ca exista un anumit grad de incertitudine privind disponibilitatea BNR de operare a unor alte majorari de dobanda in acest an, insa axarea pe aprecierea leului, in conditiile in care deficitul de cont curent se apropie de 14% din PIB, constitue o strategie riscanta care nu va avea un aport pozitiv la imbunatatirea credibilitatii procesului de tintire a inflatiei.
Analistii din Romania s-au declarat surprinsi de decizia BNR aratand ca principalele motive care au determinat banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara au fost ingrijorarea cu privire la evolutia inflatiei si frica de un deficit bugetar mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO