Eveniment

Clubul Român de Presă, de 3 mai: Mass-media trebuie să se relanseze prin jurnalism creativ şi management inspirat

Autor: Mediafax

02.05.2013, 20:40 121

Jurnalismul creativ şi managementul inspirat trebuie să fie căile de relansare ale mass-media româneşti, 3 mai fiind un bun moment simbolic pentru exprimarea publică a acestor obiective, se spune în mesajul Clubului Român de Presă (CRP) cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

„Invocarea în continuare a «crizei», după câţiva ani nefaşti pentru presă, este un drum înfundat, o abordare negativă şi folosirea sa nu poate fi o scuză pentru incapa­citatea de a găsi soluţii de redresare, altele decât tăierile de costuri. Jurnalismul din România trebuie să redevină acum, nu într-un viitor nedefinit, o forţă şi această stare de fapt trebuie să se consacre prin recunoaşterea şi stimularea valorilor individuale, respectarea normelor etice şi a relaţiilor contractuale“, se spune în mesajul asociaţiei profesionale.

CRP crede că „sprijinul din partea autorităţilor, acordat în spiritul şi după regulile europene, este util pentru că predictibilităţile financiare şi legislative sunt cele care fac ordine într-un mediu economic încă fragil“.

De asemenea, CRP consideră că „dincolo de constrân­gerile realităţii, libertatea de exprimare trebuie apărată prin toate mijloacele decente şi administrată inteligent“ şi că „excesele“ făcute în numele libertăţii de exprimare „nu se justifică, după cum şi limitările sunt abuzive“.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU de­cla­ra ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei. Iniţia­tiva a venit de la Conferinţa Generală a UNESCO, care, prin­tr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lu­me, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi inde­pen­den­tă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Ziarul Financiar face parte, prin Mediafax Group, din Clubul Român de Presă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO