Eveniment

Clujana s-ar putea reintoarce pe piata

09.06.2003, 00:00 26



Producatorul de incaltaminte Clujana si-ar putea reincepe activitatea dupa ce aproape cinci ani nici un produs nu a mai iesit pe poarta fabricii. Ministrul finantelor Mihai Tanasescu si-a dat, saptamana trecuta, acordul de principiu pentru proiectul de relansare a societatii.



Consiliul Judetean Cluj a decis sa preia pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la fosta fabrica de incaltaminte Clujana pentru a incerca sa o revitalizeaze. Consiliul Judetean ar urma sa preia 65% din actiuni de la Autoritatea pentru Privatizare, dupa care sa valorifice mai eficient activele ramase si sa creeze locuri de munca pentru fostii salariati.



"Consiliul Judetean poate sa o privatizeze asa cum este acum, daca reusim, sau putem sa facem ceva s-o imbunatatim pentru a o vinde la un pret mai bun sau sa o repunem in functiune", a declarat presedintele CJ Cluj, Gratian serban.



Decizia a fost adoptata cu numai sase voturi "impotriva", unii consilieri contestand legalitatea actiunii incepute de Consiliul Judetean. "Nu se va face nici macar o cizma la Clujana in urmatorii zece ani de zile. Ideea este de a valorifica activele. Problema e ca nu Consiliul Judetean se ocupa de privatizare, ci exact cei de la care preluam Clujana", a spus consilierul Daniel Prigoana.



Pentru inceput, reprezentatul Consiliului Judetean se va ocupa de preluarea bunurilor din gestiune, a terenurilor, utilajelor, dar si a marcii. Planul de revitalizare constituie una dintre prioritatile administratiei judetene.



In anii de glorie, peste 80% din productia fabricii era destinata exportului, in timp ce intreaga nomenclatura isi comanda incaltamintea la Cluj.



La inceputul anilor '90, Clujana a importat 2.000 de tone de piele, in valoare de aproximativ trei milioane de dolari. Aceste piei au fost transformate in semifabricate din care s-au confectionat sute de mii de perechi de incaltaminte de slaba calitate, pentru care nu a existat cerere. Au aparut, astfel, o serie de blocaje financiare care, dublate de puternica devalorizare a leului si de un management gresit, au dus la cresteri spectaculoase ale imprumuturilor bancare.



Datoriile acumulate nu au mai putut fi rambursate, astfel ca cel mai mare producator de incaltaminte din tara s-a indreptat spre faliment. In pofida incercarilor de "resuscitare" a fabricii, Clujana si-a restrans, treptat, activitatea, pentru ca in 1998 sa isi inchida portile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO