Eveniment

Clujul, pe primul loc in provincie ca numar de participanti la fondurile de pensii facultative

Clujul, pe primul loc in provincie ca numar de participanti la fondurile de pensii facultative

Tot mai multe companii vor acorda pensii private facultative angajatilor, ca instrument de motivare si retentie, au conchis participantii la seminarul organizat de ZF si ING la Cluj-Napoca

11.11.2008, 19:06 109

Judetul Cluj ocupa, dupa Bucuresti, primul loc in functie de numarul de participanti la fondurile de pensii facultative, cu o pondere de 5% din totalul la nivel de tara, fata de o medie de 2% inregistrata in celelalte judete.

"Discutam tot mai mult despre stabilizarea fortei de munca, iar oamenii constientizeaza in prezent faptul ca industria financiar-bancara din Cluj este principalul factor de dezvoltare a zonei. Clujul dispune de 113.000 de studenti, care intentioneaza sa se stabileasca aici si sa isi gasesca locuri de munca", a afirmat Laszlo Attila, viceprimarul Cluj-Napoca.
Viorica Pacurar, director regional de vanzari al ING Fond de Pensii este de parere ca pensia facultativa reprezinta o solutie pentru viitor, in conditiile in care 68% dintre romani vor sa-si schimbe locul de munca. "Pensia facultativa este considerata de 40% din angajatii diverselor companii unul din principalele trei beneficii acordate de angajatori. 59% dintre companiile cu capital privat intentioneaza sa ofere in prezent pensii private angajatilor", spune Pacurar. Potrivit reprezentantului ING, un salariat care pleaca de la o companie costa de trei ori mai mult decat banii cheltuiti pentru mentinerea sa in firma, inclusiv prin acest beneficiu al pensiei private.
In regiunea de nord-vest a tarii lucreaza 12% din participantii la fondurile de pensii facultative, iar in judetul Cluj se regasesc 5% din totalul participantilor. Clujul este astfel cel mai bine reprezentat la nivel de tara in ceea ce priveste pensiile facultative (Pilonul III), dupa Capitala. Fondurile de pensii facultative au castigat peste 10.400 de clienti in luna octombrie, numarul total de participanti ajungand astfel la aproximativ 136.000.
Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a spus ca pana la sfarsitul acestui an, numarul participantilor la fondurile de pensii facultative va creste de la 135.974, cat era in octombrie, pana la 150.000. Conform estimarilor presedintelui CSSPP, pana la finele lui 2009 numarul de participanti la pensiile facultative va ajunge la 300.000.
"Daca in luna octombrie, activele din sistemul de pensii private erau de peste 65,7 mil. euro, estimam ca acesta suma va creste pana la finele anului viitor la 100 milioane de euro", a afirmat Oancea.
Conform participantilor la seminar, in conditiile in care Produsul Intern Brut din Bucuresti, spre care s-au indreptat majoritatea investitiilor de pana acum, a ajuns aproape de nivelul tarilor dezvoltate din Vest, cresterea economica se va orienta in urmatorul deceniu spre provincie.   
Clujul se detaseaza net fata de alte mari orase in ceea ce priveste industria financiara. In acest oras a fost construita cea mai mare banca privata cu capital autohton - Banca Transilvania, aici au aparut multe companii de asigurari sau societati de administrare a investitilor. Chiar daca, din toamna anului trecut, peste 4 milioane de angajati au ales un fond de pensii administrate privat, aceste pensii private obligatorii le asigura de fapt angajatilor un minim necesar. La 2% contributie din salariul brut, banii stransi dupa 20-30 de ani, indiferent de randamentul mediu anual obtinut in sistemul privat, nu va acoperi decat 10-20% din nevoia de independenta financiara dupa pensionare, astfel ca doar sistemul pensiilor private facultative va permite castigarea independentei financiare. Potrivit presedintelui CSSPP, 50,57% dintre participantii la Pilonul III de pensii facultative au varste cuprinse intre 30 si 44 de ani, 33,61% dintre participanti au varste de peste 45 de ani, iar 15,82% dintre participanti au varste cuprinse intre 16 si 29 de ani. Femeile reprezinta 49,42% din participanti, iar barbatii 50,58%.
Gabriela Mateescu, sef servicii al Directiei de Asigurari Sociale din cadrul Ministerului Muncii a sustinut ca angajatorii trebuie sa constientizeze in prezent beneficiul pensiilor facultative pentru angajatii lor. "Angajatorul, impreuna cu sindicatul, poate propune o schema de pensii, astfel ca angajatul poate adera in urma semnarii actului de aderare la acel fond de pensii. Am intalnit insa si angajatori care ameninta ca desfac contractul de munca al salariatilor daca acestia adera la un fond de pensii facultative", spune Gabriela Mateescu.
Potrivit reprezentantului Directiei de Asigurari Sociale din cadrul Ministerului Muncii, in conditiile in care statul nu poate sustine sistemul actual de pensii, prin capitalizare in timp si conturile individuale, angajatii vor avea singuri grija sa aiba veniturile necesare dupa pensionare.
Deductibilitatea pentru pensii private este un impuls pentru economisire, dublarea deductibilitatii de la 400 de euro la 800 de euro (la angajat si angajator) reprezinta un avans pentru sistemul romanesc, dar in tarile din jur suma deductibila este de peste 1.500 de euro, iar in Marea Britanie este nelimitata, a precizat Daniela Oprescu, tax senior manager KPMG Romania.
La randul ei, Iulia Nadia Pop, director de resurse umane al Teraplast afirma ca firma bistriteana aplica anual chestionare in randul angajatilor pentru a oferi bonusuri si beneficii. "Dorim sa stim in fiecare an ce-si doresc angajatii si am aflat ca 68% dintre acestia vor pensie privata, ceea ce am putea sa oferim sub forma de premiu pentru cei mai merituosi, intr-o prima faza", spune Iulia Nadia Pop.
Reprezentantii grupului Brinel, care are in prezent 150 de angajati si o cifra de afaceri estimata pentru 2008 de 33 de mil. euro, spun ca sistemul de pensii private reprezinta un mijloc prin care se poate fideliza personalul angajat. "Noile metode de retentie a oamenilor conteaza din ce in ce mai mult, in conditiile in care oamenii de calitate se gasesc greu pe piata de IT, iar pensia ocupationala este una dintre solutiile la care am putea sa apelam", a declarat Lavinia Ciocodeica, director de resurse umane in cadrul Brinel.
Potrivit reprezentantilor CSSPP, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au ajuns la active nete de 598,5 mil. lei
(163,5 milioane de euro) la sfarsitul lunii octombrie 2008. Fata de luna septembrie, valoarea activelor nete a crescut cu 20%. Numarul participantilor pentru care fondurile au incasat contributii este de peste 3,85 de milioane. Pe piata pensiilor facultative (pilonul III), activele nete ale fondurilor au crescut cu circa 10% in octombrie, fata de luna anterioara, pana la 65,8 milioane de lei (18 milioane de euro). Numarul participantilor a urcat cu 10.430 pana la 135.974, conform datelor Comisiei de Pensii. Cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii, atat a celor obligatorii cat si a celor facultative, sunt investite in instrumente cu venit fix, cum ar fi titlurile de stat si municipale si depozitele bancare.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO