Eveniment

CME cumpara doua posturi de televiziune din Bulgaria cu 172 de milioane de dolari

30.07.2008, 18:12 19

Compania americana Central European Media Enterprises (CME), care detine in Romania PRO TV, a semnat un acord cu Top Tone Media Holdings pentru achizitia unui pachet de 80% din actiunile a doua posturi tv din Bulgaria, valoarea tranzactiei fiind de 172 de milioane de dolari (circa 109 mil. euro).
Cele doua posturi care vor intra in portofoliul CME sunt TV2, un canal cu acoperire nationala, si canalul de sport Ring TV. Tranzactia urmeaza sa fie incheiata in doua saptamani.
Odata cu aceasta achizitie, CME va semna un acord de consultanta cu Krassimir Guergov, un cunoscut om de afaceri din media, care va ajuta la dezvoltarea TV2 si Ring TV.
"Aceasta achizitie este un pas important in continuarea expansiunii operatiunilor noastre de televiziune in Europa Centrala si de Est. Intrarea pe piata din Bulgaria reprezinta prima extindere a CME din ultimii trei ani si demonstreaza capacitatea de dezvoltare a CME. Grupul TV2, cu acoperire nationala si alte active cum ar fi canale de nisa prin cablu, se potriveste exceptional cu modelul de business multi-channel pe care il practicam. Vrem sa intram pe piata bulgara, pentru ca are o economie dinamica si o piata de publicitate TV care creste rapid", a declarat Michael Garin, directorul executiv (CEO) al CME. Piata de publicitate TV din Bulgaria a ajuns la circa
168 de milioane de dolari anul trecut, previziunile indicand o rata de crestere anuala de 20% pana in 2012. Bulgaria are o populatie formata din 7,6 milioane de locuitori, din care 70% locuiesc in mediul urban.
"Bulgaria reprezinta o oportunitate excelenta pentru CME. Piata de televiziune bulgara este dominata de cativa jucatori cheie si cred cu tarie in capacitatea CME de a ajunge pe primul loc in urmatorii cinci ani. Obiectivul este realizabil prin dezvoltarea unor programe locale si a sinergiilor cu operatiunile din Romania", a declarat Adrian Sarbu, directorul operational al CME.
La cinci ani de la incheierea acestei tranzactii, Top Tone Media Holdings va avea posibilitatea sa isi vanda pachetul de 20% din actiuni, iar CME va avea dreptul sa cumpere.
CME este o companie media ce opereaza retele de televiziune din sase tari central si est-europene, care au aproximativ 90 de milioane de spectatori. In Romania, CME detine 95% din compania PRO TV, care controleaza posturile de televiziune PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro si MTV Romania. Un pachet de 5% din actiuni este detinut de Adrian Sarbu, proprietarul grupului MediaPro, care controleaza, printre altele, si Ziarul Financiar.
De asemenea, CME detine televiziuni in tari precum Croatia (Nova TV), Republica Ceha (TV Nova, Nova Cinema, Galaxie Sport), Slovacia (TV Markiza, Galaxie Sport), Slovenia (POP TV, Kanal A) si Ucraina (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino, Citi).
CME a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 839,9 milioane de dolari, fata de 604,8 milioane de dolari in 2006. Profitul operational (EBITDA) a fost de 319,6 milioane de dolari, in crestere cu 46% fata de anul anterior, cand s-a ridicat la 218,8 milioane de dolari.
In Romania, compania a inregistrat anul trecut afaceri de 215,4 mil. dolari, fata de 148,6 mil. dolari in anul anterior, aceasta fiind a doua piata ca marime pentru CME, dupa Cehia.

CME pe scurt
CME este o companie americana ce detine mai multe posturi de televiziune in Europa Centrala si de Est. In 2007 cifra de afaceri a CME a fost de 839,9 mil. dolari, cu un profit operational (EBITDA) de 319,6 mil. dolari. In Romania, CME detine 95% din compania PRO TV, care are sase canale. Principalul actionar al CME este omul de afaceri american Ronald Lauder. Pe bursa americana NASDAQ valoarea CME se situeaza in jurul a 4 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO