Eveniment

CNP: Potentialul de crestere economica s-a mutat la peste 6% pe an

CNP: Potentialul de crestere economica s-a mutat la peste 6% pe an

Click pentru imaginea marita

17.11.2006, 18:23 24

Economia romaneasca are un potential de crestere de aproape 7% in urmatorii ani, in crestere fata de nivelul sub 6% valabil anii trecuti, sustine Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Potentialul de crestere s-a majorat datorita investitiilor straine si castigului de productivitate, a declarat Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, cu ocazia unui seminar pe teme macroeconomice. El vede in acest moment potentialul de crestere al Produsului Intern Brut aproape de 7% pe an pana in 2009.
"Acest potential poate fi realizat, cu conditia sa nu apara factori perturbatori", a declarat ieri seful Prognozei. Pentru anul in curs, potentialul estimat este de 7,1%, iar cresterea economica asteptata se ridica la 7%.
Conform lui Ghizdeanu, agricultura este singura variabila care poate incurca estimarile privind economia. "Agricultura este in acest moment in stare precara si e singura care poate aduce oscilatii improprii unei economii europene", spune Ghizdeanu.
Anul acesta cresterea economica peste media ultimilor ani se va datora industriei, care evolueaza peste potential. Prognoza oficiala situeaza potentialul de crestere al productiei industriale la 5% pentru acest an, dar datele preliminare arata ca productia industriala poate termina anul cu o crestere de 6,7-6,8%.
In urmatorii trei ani, in schimb, potentialul economiei se va reduce usor, pastrandu-se insa peste 6,6% pe an.
O prognoza ceva mai prudenta are si Constantin Ciupagea, consilier de stat la Cancelaria Primului-Ministru. El vede cresterea economica in perioada 2007-2013 intre 5,8%-6,2% pe an, aceasta fiind stimulata de intrarile de fonduri europene.
"Exista factori pozitivi pentru cresterea economica imposibil de vazut in prognoze", spune Ciupagea, unul dintre consilierii de probleme de macroeconomie ai premierului. El s-a referit la venirea companiilor straine, care au un nivel tehnologic, financiar si de management peste media economiei Romaniei.
Un alt analist macroeconomic, Lucian Liviu Albu, spune ca productia industriala are inca fluctuatii prea mari de la o luna la alta. "Aceste oscilatii fac dificile prognozele exacte, dar volatilitatea ar putea fi redusa de intrarea efectiva in productie a unor investitii straine demarate anii trecuti", spune Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.
El este de parere ca exista pe piata mai multe investitii "in perioada de gestatie", care isi vor arata efectele abia peste inca o perioada de timp. Pana atunci, el considera ca anul viitor va aduce unele socuri pentru productia industriala, din cauza concurentei din partea companiilor europene ce vor patrunde mai usor pe piata dupa integrare.
Din acelasi motiv, Ghizdeanu spune ca potentialul de crestere al productiei industriale va cobori usor sub 5% la anul, pe fondul presiunilor concurentiale venite dinspre UE.
Produsul Intern Brut al Romaniei va depasi anul acesta 95 de miliarde de euro, conform prognozei oficiale. Anul viitor PIB va fi de peste 108 miliarde de euro, bugetul fiind construit pe baza unei cresteri economice de 6,4%.
Cei trei analisti macroeconomici spun ca Romania poate sustine o crestere economica de aproximativ 6% pe o perioada mai indelungata, care cuprinde cel putin urmatorii cinci ani.
In plus, cresterea economica din ultimii ani a convins institutiile internationale care fac prognoze referitoare la Romania sa fie mai optimiste. "In mod traditional, prognozele celor din strainatate erau mai prudente, dar anul acesta tendinta s-a inversat, iar institutiile care cuprind Romania in studiile lor dau cresteri economice chiar mai mari decat cele estimate de institutiile locale", a concluzionat Ciupagea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO