Eveniment

Colliers: 2004, an slab pentru piata spatiilor de birouri din Capitala

08.04.2004, 00:00 27



Oferta de spatii noi de birouri din Bucuresti va fi saraca in acest an, atat din punct de vedere al cantitatii, cat si al calitatii, arata cel mai recent raport al companiei Colliers International, care estimeaza la aproape 66.000 de metri patrati suprafata birourilor ce vor fi date in uz in 2004. Cererea de spatii de birouri este estimata la 80-100.000 de metri patrati. In plus, compania imobiliara remarca faptul ca dintre proiectele care vor fi lansate in anul in curs, unul singur - Charles de Gaulle Building - va avea o suprafata de peste 20.000 de metri patrati, toate celelalte nedepasind o suprafata medie de 4-5.000 de metri patrati. "Aceasta situatie se explica prin faptul ca marea majoritate a proiectelor de talie medie apartin unor investitori cu experienta limitata si care dispun de resurse financiare reduse", explica analistii Colliers.



Proiectele care vor fi date in uz in trimestrele al doilea si al treilea din 2004 sunt Barba Building (4.500 metri patrati), Domus (3.000), Litexco (3.000), Daniel Danielopolu (3.900), Palazzo (5.900), Charles de Gaulle (23.000), Cascade Building (4.200), Aviatorilor nr. 32-34 (4.500), Century Building (4.800) si Art Buzesti (9.000). Referitor la calitatea acestora, Colliers atrage atentia ca niciuna dintre cladiri nu va oferi suficiente spatii de parcare. "Un alt aspect care va limita deciziile de mutare ale companiilor este acela ca majoritatea nu ofera spatii deschise si au conditii de vizibilitate si lumina naturala reduse", adauga analiza. Pretul chiriilor va ramane stabil pe perioada acestui an, conform estimarilor companiei imobiliare, la un nivel de 16-18 euro pe metru patrat pe luna.



Datele prezentate de Colliers se refera la piata birourilor de clasa A, respectiv spatii nou construite care ofera o suprafata pe etaj de circa 500 de metri patrati, finisaje la standarde occidentale, precum si o locatie atractiva, accesibila si vizibila.





Supermarketul, vedeta in retail



Dezvoltarea de supermarketuri va fi principala forma de investitii imobiliare pe segmentul spatiilor de retail in acest an, o serie de operatori internationali indreptandu-si atentia spre piata romaneasca, se mai arata in studiul Colliers International.



"Operatori internationali de supermarketuri se afla in cautarea unor terenuri atractive in Bucuresti. Daca pana in prezent doar Delhaize Group si-a materializat interesul pe acest segment de piata, altii, precum Tengelmann, incearca acum sa identifice posibile amplasamente", precizeaza raportul.



Cu toate acestea, compania imobiliara atrage atentia asupra faptului ca piata nu ofera prea multe optiuni pentru investorii care intentioneaza sa dezvolte supermarketuri.



"Spatiile amplasate la primul nivel al blocurilor rezidentiale nu au caracteristicile tehnice potrivite, iar pe de alta parte terenurile care ar permite unitati de sine-statatoare sunt scumpe", se mai arata in analiza.



In ceea ce priveste ansamblul spatiile de depozitare, autorii studiului noteaza faptul ca 2003 a fost un an sarac in lucrari de constructie, ceea ce va avea drept consecinta un numar redus de proiecte date in folosinta in 2004. In ceea ce priveste pretul de inchiriere a spatiilor de depozitare, pentru cele noi acesta s-a situat anul trecut la 4,5-5,5 euro pe metru patrat pe luna, constant fata de 2002, in timp ce in cazul celor mai vechi a avut loc o usoara scadere, de la 2,5-5 dolari pe metru patrat pe luna la 1,5-3 euro pe metru patrat pe luna.





mai multe achizitiile de case



Segmentul spatiilor rezidentiale a cunoscut, in ultima perioada, o consolidare a contractelor de vanzare in detrimentul celor de inchiriere, pe de-o parte ca urmare a aparitiei creditelor ipotecare, iar pe de alta parte pe fondul cresterii puterii de cumparare, spun analistii Colliers.



Potrivit companiei imobiliare, chiar daca oferta a ramas constanta din punct de vedere cantitativ, achizitiile au fost stimulate si de calitatea spatiilor de locuit disponibile.



"Complexurile de vile sau blocurile de apartamente cu un numar redus de niveluri, cu finisaje la standarde superioare, ofera suprafete utile de 200 pana la 300 de metri patrati si gradini de 100-300 de metri patrati", precizeaza studiul.



Oferta de astfel de spatii s-a concentrat in patru zone: Aviatorilor-Dorobanti-Kiseleff-Primaverii, Domenii-Floreasca-scoala Herastrau, Centru-Cotroceni si Baneasa-Otopeni-Corbeanca-Snagov. Pretrile de vanzare se situeaza intre 600 si 1.500 de euro pe metru patrat, atat in cazul apartamentelor, cat si in cel al vilelor



Pentru anul curent si 2005, compania imobiliara preconizeaza darea in folosinta a 17 imobile noi, cu un total de aproximativ 200 de apartamente. Dintre acestea, sase proiecte se afla in constructie in zona Aviatorilor, cinci la scoala Herastrau si cate doua in Dorobanti, Kiseleff si Floreasca. Colliers semnaleaza faptul ca o parte dintre locuintele scoase la vanzare in aceasta perioada vor intra in curand in circuitul inchirierilor, majoritatea urmand sa fie achizitionate in scopuri investitionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO