Eveniment

Colliers: mai putine tranzactii cu spatii de birouri

21.04.2006, 00:00 14

Numarul tranzactiilor de pe piata spatiilor de birouri va fi mult mai redus in 2006 decat anul trecut din cauza volumului limitat de proiecte de clasa A care vor fi livrate in acest an pe piata, potrivit estimarilor companiei de servicii imobiliare Colliers.

Pentru acest an piata spatiilor de clasa B va castiga teren, cateva proiecte avand termen de finalizare in acest an in zona Pipera si langa Universitatea Politehnica.

"Piata spatiilor de clasa B va fi vedeta lui 2006, continuand astfel trendul manifestat de la sfarsitul lui 2005, cand un portofoliu de sase cladiri de birouri a fost vandut unui investitor grec", spun analistii Colliers.

Ei considera ca in 2006 piata va fi caracterizata de un grad ridicat de diversitate - de la nationalitatea si marimea fondurilor care incearca sa intre pe piata si pana la produsele pe care investitorii urmaresc sa le cumpere. Din cauza ca dezvoltarile de clasa A sunt din ce in ce mai rare, chiar si cele mai conservatoare fonduri de investitii vor cauta alte tipuri de produse, precum proiecte de clasa B, investitii brownfield (dezvoltate de structuri deja existente), si se vor orienta spre orase mai mici si spre proiecte la ce-rinta clientului.

"Investitorii trebuie sa dezvolte parteneriate care le-ar permite sa participe la proiecte mai riscante, dar mai rentabile", mai apreciaza analistii.

Potrivit Colliers, in 2005 au avut loc zece tranzactii, cel mai mare numar de pana acum. Cincisprezece proiecte imobiliare si-au schimbat anul trecut proprietarii. Cele mai dinamice in acest sens au fost imobilele de birouri, care au atras cei mai multi investitori. Faptul ca randamentele investitiilor in proprietati imobiliare au inceput deja sa dea semne de scadere anul trecut, pana la sub 10% pe an, a semnalat investitorilor apropierea de maturitate a pietei romanesti. Drept urmare, atentia acestora s-a concentrat pe proiectele de birouri inca disponibile si pe scurtarea timpului de finalizare a tranzactiilor de achizitie a acestora.

Investitorii austrieci au fost cei mai activi pe piata imobiliara, achizitionand patru dintre cele mai mari proiecte imobiliare. Investitorii englezi si irlandezi au fost si ei protagonistii unor tranzactii importante, focalizandu-se pe proiecte de pana la 10.000 de metri patrati.

Doua dintre proiectele importante de pe piata care si-au schimbat proprietarii in 2005 au fost imobilele de birouri Bucharest Business Park, dezvoltat de compania Portland Trust si vandut fondului de investitii austriac CA Immo, si Raiffeisen Evolution Floreasca Tower, cunoscut ca Oracle Tower, care a fost achizitionat de divizia de investitii imobiliare a companiei Uniqa, un alt investitor austriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO