Eveniment

Comisia Europeana atentioneaza AVAS in cazul privatizarii Distrigaz si Electrica

16.10.2008, 20:11 40

Comisia Europeana (CE) a atentionat AVAS ca unele clauze din contractele de privatizare la Distrigaz Sud si Nord si Electrica Dobrogea si Banat, care confera statului drepturi speciale, pot incalca regulile UE, ceea ce impune diminuarea participatiei statului sub 25% sau modificarea actelor constitutive.

Atentionarea a fost transmisa AVAS prin doua scrisori in care Comisia califica masurile adoptate de stat, care interzic sau fac mai putin atractiva achizitionarea unei participatii majoritare la o societate cu sediul in alt stat membru sau participarea efectiva la conducerea societatii, ca fiind susceptibile de a reprezenta restrictii atat pentru libera circulatie a capitalurilor, cat si pentru libertatea de stabilire, au declarat surse din AVAS.
Distrigaz Nord si Distrigaz Sud au trecut in proprietatea E.ON Ruhrgas, respectiv Gaz de France in vara anului 2005, tot atunci fiind incheiate si procedurile de privatizare a Electrica Dobrogea si Electrica Banat cu grupul Enel. In toate aceste cazuri, statul a vandut 51% din actiuni si a impus prin contractul de privatizare o serie de conditii. Astfel, timp de patru ani de la finalizarea privatizarii, Enel nu poate vinde nicio actiune de la Electrica Dobrogea sau Electrica Banat fara acordul scris al statului, atat timp cat acesta detine o participatie de cel putin 25%, si nici nu poate lua vreo hotarare privind divizarea societatilor, schimbarea sediului acestora in afara Romaniei ori diverse fuziuni care ar determina schimbarea controlului asupra celor doua filiale.
E.ON Ruhrgas si Gaz de France au dreptul sa numeasca toti administratorii la Distrigaz Nord, respectiv la Distrigaz Sud doar daca statul detine mai putin de 10% din capitalul social al fiecarei societati. E.ON Ruhrgas s-a angajat totodata, prin contract, sa nu instraineze pe o perioada de cinci ani mai mult de 5% dintre activele principale ale distributiei de gaze.
CE a solicitat partii romane sa confirme ca acele clauze din contractul de privatizare sau din actele constitutive vor inceta automat sa fie aplicate dupa expirarea perioadei de patru ani pentru Electrica Dobrogea si Electrica Banat si, respectiv, de cinci ani pentru Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, sa stabileasca o foaie de parcurs pentru eliminarea clauzelor nelimitate in timp si sa asigure ca nu va introduce prin acte normative dispozitii echivalente. In documentul pregatit de AVAS ca raspuns se arata ca, din punctul de vedere al contractelor de privatizare si al modului de interpretare si aplicare a clauzelor, in cazul companiilor rezultate in urma unui proces de "unbundling" (separarea operatorului de distributie de celelalte activitati - n.r.) nu s-au inregistrat modificari, iar actele constitutive reflecta clauzele din contracte.
 
Infringement pentru legislatia SRL
CE va initia procedurile de infringement (incalcarea dreptului comunitar) impotriva Romaniei si altor patru state membre, pentru neaplicarea in legislatia nationala a unei directive privind simplificarea majorarii capitalului si restructurarea actionariatului SRL-urilor. Directiva la care se refera CE prevede ca statele membre ar avea posibilitatea de a scuti societatile comerciale de la cerinte specifice de raportare. Totodata, directiva prevede garantii armonizate pentru creditori in cazul unei reduceri de capital. Directiva a fost adoptata in 2005, iar termenul limita de aplicare in legislatia nationala a expirat la finele lunii aprilie din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO