Eveniment

Compania Naţională de Investiţii vrea să deruleze proiecte pentru investitorii privaţi

Compania Naţională de Investiţii vrea să deruleze proiecte pentru investitorii privaţi

Sorin Munteanu, director general al Companiei Naţionale de Investiţii

Autor: Ioan Dornescu - Mediafax

06.03.2012, 16:14 294

Compania Naţională de Investiţii (CNI) este interesată să-şi extindă activitatea şi să deruleze proiecte pentru investitorii privaţi, pe lângă lucrările publice, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

CNI va desfăşura activităţi pe baza programelor proprii sau a celor aprobate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sau de Guvern, dar şi alte obiective de investiţii de interes public sau social, se arată într-un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OG 25/2001 privind înfinţarea CNI.

Directorul general al CNI, Sorin Munteanu, a afirmat că după aprobarea legii societatea pe care o conduce va putea derula şi proiecte pentru investitori privaţi, inclusiv lucrări de parteneriat public-privat.

"Cu capacitatea umană pe care o deţinem în momentul de faţă, şi profesională, a colegilor mei, putem derula şi proiecte pentru diverşi investitori privaţi, în aceleaşi condiţii în care le derulăm şi pentru stat", a spus Munteanu.

El a adăugat că doreşte identificarea unor proiecte private care să fie derulate prin CNI, oferind ca posibile exemple de asemenea investiţii contrucţia unor centre comerciale sau a unor clădiri de birouri.

Sursele de finanţare pentru CNI vor fi veniturile proprii realizate, credite, donaţii şi sponsorizări, surse ale investitorilor privaţi, bugetul de stat prin cel al MDRT sau alte surse legal constituite.

"Programele de interes public sau social în domeniul construcţiilor şi obiectivele de investiţii publice se pot cofinanţa şi de la bugetul local, în condiţiile legii", se arată în proiect.

Proiectele finanţate de la bugetul de stat vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern, nu prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale, ca în prezent.

CNI a fost înfiinţată în 2001, funcţionează sub autoritatea MDRT şi execută programe ai căror principali beneficiari sunt autorităţile publice locale. Programele vizează construcţia de săli de sport, bazine de înot, patinoare artificiale sau aşezăminte culturale. În perioada 2001-2010, CNI a finalizat aproximativ 1.000 de obiective, incluse în 11 programe de investiţii.

Ministerul Dezvoltării a anunţat marţi că bugetul instituţiei din acest an va fi redus cu 15%, după ce a decis să prioritizeze proiectele de investiţii, printre obiectivele rămase figurând cele finalizate în proporţie de peste 80%, cele pentru care Guvernul şi-a asumat angajamentul sau cele din zonele turistice.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut reducerea unor cheltuieli precum cele legate de construcţia de săli de sport sau bazine de înot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO