Eveniment

Companiile din ciment, telefonie mobila si energie, liderii marjelor de profit pe anul trecut

Companiile din ciment, telefonie mobila si energie, liderii marjelor de profit pe anul trecut
01.09.2009, 00:00 101

Din topul celor mai mari 100 de companii private din Romania in functie de cifra de afaceri, primele 20 cele mai banoase businessuri vin din domenii caracterizate prin prezenta a cativa mari jucatori, care lasa la indemana competitorilor sanse foarte scazute de penetrare pe aceste piete.

Practic, aceste piete care au capacitatea de a genera marje de profit considerabile sunt caracterizate printr-un numar redus de companii, cu o prezenta economica mare si care comercializeaza un bun cerut de foarte multi consumatori.

Producatorii de ciment Lafarge Romcim si Carpatcement Holding, precum si compania de constructii detinuta de Dorinel Umbrarescu, Spedition UMB, au raportat anul trecut marje de profit de 44%, 30%, respectiv 18%, potrivit datelor publicate de companii pe site-ul Ministerului de Finante. Operatorii de telefonie mobila Orange si Vodafone completeaza la randul lor topul companiilor care genereaza cel mai mare profit la afacerile pe care le ruleaza, cu marje de 34%, respectiv 26%. Mai departe, distribuitorii de energie, CEZ Distributie si Enel Distributie Muntenia, au lucrat la marje de profit extrem de ridicate de 30%, respectiv 15%.

„Modul in care a evoluat economia in general i-a ajutat pe cei care au fost foarte eficienti din puncte de vedere operational. Clientii nu au facut presiuni mari pe producatori, context in care acestia au putut sa conduca o politica de pret avantajoasa. Pe aceste piete unde sunt inregistrate marjele de profit ridicate, puterea de negociere a clientilor este scazuta, ceea ce creeaza un mediu propice pentru cresterea acestor afaceri", spune Cristian Manole, business analyst in departamentul de fuziuni si achizitii al fimei de consultanta Capital Partners.

Tot ei vor strange profitul si in 2009

Desi anul trecut au fost pe val, multe dintre afacerile care au generat marje de profit substantiale sunt confruntate anul aceasta cu o scadere brusca a cererii.

Potrivit jucatorilor din piata, industria cimentului se va intoarce anul acesta la nivelul inregistrat in urma cu trei ani, dupa o scadere de 25-30% in prima jumatate a anului. Singura sansa de relansare sunt investitiile in infrastructura in contextul in care sectorul imobiliar este blocat.

Nici segmentul distributiei de energie electrica nu a scapat neafectat de aceasta criza. De exemplu, in cazul CEZ Distributie, cantitatile de energie distribuite in primele sase luni ale anului s-au redus cu circa 17% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In ceea ce priveste consumul de energie la nivel national, potrivit datelor Transelectrica, acesta a scazut cu circa 10% in primele sase luni ale anului, iar sansele ca acesta sa-si revina pana la sfarsitul anului sunt foarte mici. Pe piata berii companiile de profil sustin ca in primele sase luni ale anului vanzarile s-a redus cu circa 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

„In mod cert, 2009 va afecta nivelul marjelor din aceste industrii, dar nu cred ca vom avea surpriza in sensul intrarii de anul acesta in top a altor companii generatoare de marje de profit mai mari comparativ cu acestea. Sunt jucatori foarte mari si daca sufera unul, ajunge sa sufere tot lantul", a conchis reprezentantul firmei de consultanta Capital Partners. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO