Eveniment

Companiile vor putea plati dividende in timpul anului, trimestrial

Companiile vor putea plati dividende in timpul anului, trimestrial

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

31.08.2007, 17:49 370

Companiile vor putea de anul viitor sa plateasca dividende trimestriale, daca AGA vor lua aceasta decizie, urmand ca regularizarea sa se faca la finele anului, a anuntat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
Aceasta prevedere face parte dintr-un proiect de modificare a Codului fiscal, a mai spus Vosganian, programat sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2008.
"Proiectul nu este inca finalizat", a declarat ministrul finantelor, "dar nu va contine nicio majorare de impozite, ci doar o imbunatatire a legislatiei si eliminarea unor pericole ale evaziunii fiscale". Plata trimestriala a dividendelor de catre companii este doar unul dintre exemplele de modificare a legislatiei fiscale de anul viitor, a spus ministrul.
"Acesta este tipul de modificare a Codului fiscal de care vorbim, in niciun caz de majorari de impozite", a mai declarat el.
Conform legislatiei actuale, orice modificare a Codului fiscal trebuie sa fie adoptata "de regula" cu cel putin sase luni inainte ca modificarea respectiva sa intre in vigoare. Ministrul a spus insa ca, pe perioada vacantei parlamentare, Guvernul nu putea adopta aceste modificari la Codul fiscal. Aceste modificari, spune Vosganian, nu au fost trecute in legea de abilitare prin care Parlamentul permite Guvernului, pe durata verii, sa emita acte normative de tipul ordonantelor sau hotararilor de Guvern.
Cu alte cuvinte, Guvernul se scuza ca nu poate respecta termenul de sase luni intre modificarea Codului fiscal si intrarea in vigoare a modificarii, dand vina pe Parlament.
In alta ordine de idei, Vosganian a declarat ca bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,5% din PIB (circa 600 mil. euro) dupa primele sapte luni ale anului, fata de deficitul de aproape 0,2% (circa 230 mil. euro) de la jumatatea anului.
Dupa primele sapte luni, cel mai mare surplus a fost inregistrat de bugetele locale (1% din PIB, adica 1,2 miliarde de euro).
"Aceste excedente se datoreaza in primul rand cresterii castigurilor salariale care au majorat peste asteptari incasarile din impozitul pe venit", a declarat ministrul.
Desi bugetul a stat mai mult pe plus anul acesta, Vosganian estimeaza ca anul se va termina cu un deficit de circa 2% din PIB, comparativ cu deficitul programat de 2,8% din PIB.


Saracia severa, in scadere
Saracia severa afecta la nivelul anului trecut 4,1% din populatie, adica aproape 900.000 de romani, a declarat ieri Varujan Vosganian, citand un raport realizat de experti ai ONU, Bancii Mondiale si Comisiei Nationale de Prognoza. Raportul final va fi aprobat de Guvern si facut public in jurul datei de 15 septembrie. Conform acestuia, saracia severa din Romania a scazut de la 10,9% in 2002 la 4,1% in 2006, tinta pentru anul 2009 fiind de 3,5% din populatie. Conform standardelor ONU si BM, oricine obtine venituri lunare sub 100 de lei (1,4$ pe zi) este considerat ca facand parte din populatia care sufera de saracie severa. Vosganian a estimat ca acest indicator se va reduce semnificativ in urmatoarea perioada, mai ales datorita majorarii pensiilor de stat cu 43% si a dublarii pensiilor agricultorilor, in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO