Eveniment

Concurenţa îi ia la bani mărunţi pe regii asfaltului: îi acuză de trucarea unor contracte de 350 mil. euro

Concurenţa îi ia la bani mărunţi pe regii asfaltului: îi acuză de trucarea unor contracte de 350 mil. euro

Autor: Andreea Mioara Neferu

17.02.2012, 00:07 1067

Unsprezece companii de construcţii, printre care Tehnologica Radion, con­trolată de Theodor Berna, Euro Construct Trading 98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu), Straco Grup (Alexandru şi Traian Horpos), Delta ACM 93 (Florea Diaconu) sau Strabag (Austria), se află sub lupa Consiliului Concurenţei pri-vind o posibilă înţelegere de a participa cu oferte trucate la licitaţiile de întreţinere şi administrare a străzilor din Capitală.

"Avem indicii că ar exista o înţe­le­gere între companiile inspectate de a par­ticipa cu oferte formale la şase lici­taţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie", a anunţat într-un comu­nicat de presă Bogdan Chiriţoiu, preşe­dintele Consiliului Concurenţei.

Delta ACM 93, una dintre firmele aflate în atenţia Concurenţei, susţine însă că investigaţia nu are în spate motive reale şi că va merge în instanţă dacă va fi acuzată pe nedrept.

"Nu este adevărat (că licitaţiile ar fi fost trucate - n. red.). Cei de la Consiliul Concurenţei au venit în control la noi la sediu şi nu au găsit nimic. Dacă se vor îndrepta împotriva noastră, o să mer­gem în instanţă", a spus Florea Dia­conu, omul de afaceri care controlează constructorul bucureştean Delta ACM 93, cu afaceri de circa 100 de milioane de euro anul trecut.

Cele 11 companii aflate în vizorul Consiliului Concurenţei au câştigat contracte de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor în valoare de circa 347 mil. euro pentru perioada 2011-2014. Contractele au fost în­che­iate în lu­na aprilie a anului trecut prin li­citaţie restrânsă accelerată pentru preţul cel mai scăzut. Ele vizau străzi importante din Capitală, precum Calea Victoriei, Bulevardul Magheru, Calea Doro­ban­ţilor, Bulevardul Timişoara sau Barbu Văcărescu.

Printre cele 11 companii aflate sub lupa Concurenţei se numără construc­tori cu greutate, care au câştigat de-a lungul anilor contracte bănoase atât pentru întreţinerea străzilor din Capi­tală, cât şi pentru construcţia de auto­străzi sau reabilitări de drumuri naţionale. Tehnologica Radion, spre exemplu, a câştigat anul trecut şi un contract de circa 35 de milioane de euro pentru întreţinerea infrastructurii gestionate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova. Compania, cu afaceri de peste 141 mil. euro în 2010, a reuşit de asemenea să câştige anul trecut un contract de peste 100 de milioane de euro pentru lotul al doilea al autostrăzii Timişoara-Lugoj, după ce a contestat licitaţia.

Euro Construct Trading 98, firmă controlată de Dan Beşciu şi Sorin Vul­pescu, patronii restaurantelor Golden Blitz, frecventate şi de preşedintele Tra­ian Băsescu, este o altă firmă investigată de Consiliul Concurenţei. După ce anul trecut a fost la un pas de a pierde contractul de construcţie a autostrăzii Moara Vlăsiei-Ploieşti, la care lucrează alături de Spedition UMB (Dorinel Umbrărescu) şi PA&CO In­ternational (Costel Căşuneanu), Euro Construct Trading 98 s-a orientat şi către alte tipuri de proiecte decât cele de infrastructură rutieră: astfel, com­pania a participat în 2011 şi la licitaţii de reabilitări de căi ferate în vestul ţării, câştigând două astfel de contracte în consorţiu cu firme străine şi româneşti, în valoare totală de 565 milioane de euro.

Pe de altă parte, constructorul bucureştean Straco Grup, controlat de fraţii Alexandru şi Traian Horpos, s-a dezvoltat de la înfiinţare în special prin contractele cu primăriile din Capitală, fiind implicată în mai multe contracte de reabilitare a străzilor atât cu Pri­măria sectorului 3 (Liviu Negoiţă - pri­mar PDL), cât şi cu Primăria Bu­cureşti (în special în mandatul lui Adriean Videanu - PDL). În ultimii doi ani însă, Straco Grup a câştigat şi contracte importante de construcţii de autostrăzi, aşa cum este tronsonul Deva-Orăştie.

Delta ACM, pe de altă parte, a câştigat anul trecut un contract de construcţie a unei autostrăzi în Irak, în valoare de 66,7 milioane de dolari (47,8 milioane de euro), dar şi un contract de 215 milioane de euro pentru construcţia tronsonului de metrou Râul Doamnei-Eroilor din Capitală, la care lucrează alături de firmele Astaldi, FCC Cons­truccion şi AB Construct.

Ancheta privind cele 11 companii ar putea dura un an, maxim doi, potrivit lui Chiriţoiu. Consiliul Concurenţei a anunţat încă de anul trecut că vizează anchete pe piaţa construcţiilor. De altfel, instituţia a amendat în decembrie 25 de companii implicate în construcţia de drumuri şi autostrăzi cu 1,9 mil. lei (429.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO