Eveniment

Consiliu special pentru promovarea exportului

30.09.2003, 00:00 15



Politicile de stimulare si promovare a exportului romanesc vor fi monitorizate de un consiliu special, format din reprezentanti ai institutiilor guvernamentale si ai structurilor patronale sau profesionale, cu atributii si activitati in domeniul exportului.



Potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Comertului, citate de Mediafax, modul de activitate al noului consiliu, care va reprezenta o structura nationala cu caracter public-privat, va fi stabilit prin hotarare de Guvern.



"In Uniunea Europeana, promovarea exportului este realizata printr-un mecanism de dialog si de consultare cu patronatele, asociatiile profesionale si reprezentantii mediului de afaceri", au precizat sursele citate.



Ordonanta de Urgenta 120/2002 privind aprobarea sistemului de sustinere si promovare a exportului cu finantare de la bugetul de stat stabilea ca acest sistem sa fie monitorizat de un comitet interministerial.



Romania a exportat in primele sapte luni ale acestui an marfuri in valoare de 1,49 miliarde euro in preturi FOB si a importat bunuri de 1,92 miliarde de euro in preturi CIF.



In structura exporturilor au predominat articolele de imbracaminte si textilele, cu o pondere de 25,4%, respectiv 2,28 miliarde de euro, urmate de masinile si dispozitivele mecanice si electrice, cu o cota de 15,7%, reprezentand 1,9 miliarde de euro. Alte componente semnificative au fost produsele metalurgice, cu 12,7%, si produsele minerale, cum ar fi sarea, cimentul si produsele petroliere, cu 8,2%.



Uniunea Europeana a ramas principala destinatie pentru exporturile romanesti, volumul atras reprezentand 68,2% din total. Principalii parteneri comerciali sunt Italia, care a achizitionat 25,2% din marfurile exportate, Germania - 15,6%, Franta - 7,1%, Marea Britanie - 6,3% si Turcia - 5,1%.



Deficitul comercial al Romaniei consemnat pe ansamblul primelor sapte luni ale acestui an a fost cu 14,7% mai ridicat decat cel din intervalul corespunzator al anului 2002. Astfel, pe primele sapte luni ale acestui an, deficitul balantei comerciale s-a ridicat la 2,74 miliarde de euro, in conditiile in care importurile calculate in preturi CIF au totalizat 11,73 miliarde euro, in crestere cu 9,9%, iar exporturile FOB au avansat cu 8,5%, la 8,99 miliarde euro. In luna iulie, importul a continuat sa devanseze exportul, desi valoarea bunurilor iesite din tara a fost mai mare cu 17,7%, in timp ce valoarea marfurilor achizitionate din exterior s-a majorat cu doar 9,9%.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO