Eveniment

Constructiile nu dau semne de revenire: -55% in T1

06.04.2010, 23:05 17

Piata constructiilor s-a contractat in primul trimestru cu 55%fata de aceeasi perioada a anului precedent si este foarte dificilin conditiile actuale de estimat evolutia sectorului pentruintregul an, spune Laurentiu Plosceanu, pre­sedintele AsociatieiRomane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

"Nu avem inca datele pe primele trei luni, insa in ianuariepiata a scazut cu 65%, iar din estimarile noastre pe primultrimestru contractia a fost de circa 55%, pentru ca nu s-audeblocat finantarile pentru proiecte si nici nu a fost facuta platade la buget pentru lucrarile efectuate in 2009", spunePlosceanu.

El sustine ca nici in luna martie piata nu a dat semne derevenire, pentru ca vremea a continuat sa fie nefavorabila, dupa ceanterior constructorii s-au confruntat cu cea mai grea iarna dinultimii 20 de ani.

ARACO estima la inceputul anului o sca­dere de circa 20% apietei constructiilor in primul semestru, comparativ cu perioadasimilara a anului precedent din cauza intarzierii guvernului inpromulgarea bugetului de stat si din lipsa de proiecte noi pe piataimobiliara. Asociatia a propus guvernului la inceputul anului unprogram de 11 mld. euro, pentru perioada 2010-2016, prin care sa seconstruiasca 545 km de autostrada, 394 km de autostrada (cu osingura banda pe sens) si 1.342 km de drum expres, insa pana inprezent nu a primit un ras­puns din partea oficialitatilor.

Piata constructiilor a scazut in 2009 cu circa 17%, pana la 11,9mld. euro, efectele fiind resimtite de cele 20.000 de companii,majoritatea mici si mijlocii, care au ca obiect principal deactivitate constructiile, si une­le dintre ele au intrat chiar infaliment. Potrivit estimarilor din piata, una din cinci companii deconstructii a intrat in insolventa in 2009.

In plus, in 2009 s-a schimbat ponderea inves­titiilor realizatede sectorul privat. Daca la nivelul anului 2008 aproximativ 70% dinlucrari erau realizate de sectorul privat si restul de 30% eraucele din sec­­torul public, in 2009 statul a avut a contribuit cu55 - 60% la valoarea totala a lucrarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO