Eveniment

Constructorii asteapta inca sase luni negre si cer BNR sa reduca dobanda cu 1%

Constructorii asteapta inca sase luni negre si cer BNR sa reduca dobanda cu 1%
19.01.2010, 23:14 25

Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO)estimeaza o scadere de circa 20% a pietei constructiilor in primulsemestru, comparativ cu perioada similara a anului precedent, dincauza intarzierii cu care Guvernul a promulgat bugetul de stat sica urmare a lipsei de proiecte noi pe piata imobiliara.

"Bugetul este in intarziere cu doua luni, ceea ce inseamna catrimestrul intai este compromis. Ne asteptam ca in primul semestrupiata constructiilor sa scada cu 20% fata de aceeasi perioada din2009, iar numarul salariatilor sa se reduca pana la 310.000(echivalentul unui minus de 12% - n.r.)", a declarat LaurentiuPlosceanu, presedintele ARACO. Piata constructiilor a scazut anultrecut cu 17%, pana la 12 mld. euro.

Asociatiile din domeniul constructiilor solicita autoritatilormasuri pentru reducerea coruptiei din achizitiile publice,sustinerea creditarii firmelor prin reducerea dobanzilor la creditesi un nou program privind constructia de drumuri si autostrazi.

"Nivelul la care se situeaza astazi dobanda de referinta a BNR(7,5% - n.r.) este prea mare. Consideram ca in sedinta dinfebruarie, Banca Nationala ar trebui sa reduca dobanda cel putin cuun punct procentual pentru a stimula bancile sa reia creditarea", adeclarat Marius Marin, vicepresedintele asociatiei Pro BCA, carereuneste cei mai mari producatori de BCA din tara. Piata de BCA ascazut anul trecut cu 30% in volum fata de anul precedent, pana ladoua milioane de metri cubi, in timp ce preturile s-au redus cu17%.

Astfel, in valoare consumul a scazut in 2009 comparativ cu 2008cu circa 45%, pana la 120 mil. euro.

"Pentru anul acesta ne asteptam la o scadere de 5-7% a pietei deBCA, in timp ce preturile vor scadea cu 2-3%", explica MariusMarin.

O situatie similara a fost si la ciment, unde consumul a scazutanul trecut cu 25-30%, pana la circa 630 mil. euro.

"Scaderea nu este o nenorocire, pentru ca nivelul consumului aajuns la cel din 2007, care poate sustine industria. Insa scadereava continua si anul acesta, pentru ca autoritatile locale inca n-aubugetele adoptate si trimestrele unu si doi sunt compromise. Dinpacate, vocile noastre sunt doar ascultate, nu si auzite", afirmaMihai Rohan, presedintele Patronatului din Industria Cimentului(CIROM).

Drumurile expres sa inlocuiascaautostrazile

ARACO a propus guvernului un program in valoare de 11 mld. euro,pentru perioada 2010-2016, prin care sa se construiasca 545 kmautostrada, 394 km autostrada si 1.342 km de drum expres.

"Programul Ministerului Transporturilor prevede constructia a1.700 kilometri de autostrada pana in 2013. Este total nerealist sase construiasca 425 kilometri anual, este imposibil fizic, dar sifinanciar. De exemplu, la Bechtel, portiunea Targu Mures-Brasov artrebui sa se faca la patru benzi de circulatie si nu la profilcomplet", a spus Plosceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO