Eveniment

Consumatorii de electricitate din Moldova au trecut din portofoliul statului in mana gigantului privat german E.ON

05.04.2005, 19:31 13

Compania energetica germana E.ON Energie, parte a gigantului de utilitati E.ON, a achizitionat pachetul de 51% din actiunile Electrica Moldova in cadrul unei tranzactii de 100 de milioane de euro, din care 31,4 milioane de euro reprezinta pretul pentru cumpararea directa a pachetului de 24,62% din actiuni.
Restul fondurilor reprezinta aportul de capital cu care investitorul german participa pentru a dobandi pachetul majoritar de actiuni.
Reprezentantii E.ON Energie au semnat ieri cu oficialii Electrica SA contractul de privatizare al distributiei de energie Electrica Moldova.
Tranzactia va fi finalizata pana la data de 30 iunie 2005, dar pana atunci reprezentantii E.ON vor avea acces si vor participa la toate deciziile strategice majore luate de societate.
De altfel, la inceputul anului Ministerul Economiei anunta ca oficialii E.ON l-au prezentat ministrului de resort pe Henning Probst, nominalizat pentru sefia Electrica Moldova, dupa transferul de proprietate aferent semnarii contractului de privatizare
Inaintea semnarii contractului de privatizare conducerea E.ON. Energie a avut o intalnire cu premierul Tariceanu pe care l-a informat despre intentia companiei de a se extinde si de a intra pe piata producatoare din Romania. Seful guvernului le-a recomandat sa foloseasca furnizorii locali si a prezentat, in acest sens, exemplul societatii Electroputere Craiova, care produce echipamente performante.
Electrica Moldova avea, la finele anului trecut, 1,35 milioane de clienti, in sase judete - Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.
Societatea a livrat, anul trecut, o cantitate de electricitate de 4,1 milioane MWh, reprezentand 12% din totalul energiei furnizate de Electrica prin cele opt filiale. Un sfert din energia livrata de Electrica Moldova a fost destinata consumatorilor casnici.
Analistii considera ca preluarea Distrigaz Nord in prima faza justifica optiunea E.ON pentru distributia de energie Electrica Moldova, in vederea unei integrari viitoare a operatiunilor locale de pe pietele de gaze si energie, dupa modelul dezvoltat in Germania si in Vest de "multi utility".
Aceasta inseamna furnizarea de catre aceeasi companie a mai multor utilitati (energie, gaze, apa), cu efect asupra optimizarii costurilor, avand ca destinatie aceeasi zona de consumatori.
Primul contract de privatizare a unor filiale Electrica a fost incheiat in luna iulie 2004 cu grupul italian ENEL, pentru societatile Electrica Banat si Dobrogea, valoarea tranzactiei fiind de 112 milioane de euro.
Astazi firma ceha CEZ va semna cu autoritatile romane contractul de privatizare a Electrica Oltenia.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO