Eveniment

Consumatorii, fideli furnizorilor de curent

10.04.2008, 20:13 16

Niciun consumator casnic nu a renuntat la furnizorul de electricitate, adica la serviciile uneia din cele opt filiale Electrica, pentru a trece la un alt furnizor ca urmare a liberalizarii pietei, masura care a fost implementata inca din iulie anul trecut.
Practic, toti consumatorii casnici au devenit din acel moment eligibili avand dreptul de a-si schimba furnizorul de electricitate cu orice alta companie care poate sa-i asigure serviciul de alimentare cu energie la preturi considerate de consumator mai rentabile.
Jucatorii din piata spun ca nici in perioada urmatoare nu vor interveni schimbari majore din moment ce productia de energie electrica este in continuare in mainile statului, noile companii aflandu-se in imposibilitatea de a forma oferte mai bune de pret pentru segmentul casnic.
"Niciunul dintre clientii casnici ai Enel Energie nu a solicitat schimbarea furnizorului de energie pana acum. Trebuie sa remarcam ca liberalizarea totala a pietei va avea un efect vizibil asupra consumatorilor casnici numai pe termen mediu, si nu imediat. Asa cum arata experienta altor tari care au trecut prin procesul de liberalizare inaintea Romaniei, impactul liberalizarii asupra pietei de retail depinde in mare masura de lichiditatea si conditiile prezente pe piata de generare wholesale. In aceasta privinta, trebuie initiata privatizarea sectorului de productie pentru a permite realizarea de investitii si pentru a asigura disponibilitatea pe piata a energiei electrice, la costuri competitive", spune Mario Coni, directorul general al Enel Energie, companie care regrupeaza diviziile de furnizare ale Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
Alaturi de Enel, reprezentantii CEZ Romania, ai E.ON Moldava, dar si ai Electrica spun ca deocamdata niciun casnic nu a renuntat la serviciile lor, liberalizarea pietei pe acest segment fiind deocamdata fara efect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO