Eveniment

Contributiile sociale: muncesti in UE, platesti in UE

13.02.2007, 19:33 52

Romanii care muncesc in statele Uniunii Europene (UE) si cetatenii comunitari cu loc de munca in Romania vor achita contributiile sociale intr-o singura tara, astfel ca nu va mai avea loc dubla plata a contributiilor, iar firmele vor beneficia de reduceri de costuri.
Ca regula generala, contributiile sociale sunt platite la nivelul UE intr-un singur stat, respectiv in tara unde angajatii lucreaza, iar Romania trebuie sa aplice, din acest an, reglementarea europeana privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana existau situatii in care contributiile sociale erau platite si in tara unde romanii munceau, si in Romania, daca nu erau incheiate acorduri de securitate sociala.
"Aplicarea regulamentului va avea un impact pozitiv atat la nivelul companiei, cat si la nivelul individului. Astfel, intrucat nu va mai avea loc o dubla plata a contributiilor, compania va beneficia de reduceri de costuri, iar lucratorul va avea asigurata continuitatea in sistemul de asigurari sociale, in cazul in care lucreaza in mai multe state membre", a declarat Alex Massaci, tax manager in cadrul firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers.
Reglementarea europeana este una favorabila companiilor pentru ca nivelul contributiilor sociale reprezinta un element important de crestere a costurilor salariale. Aplicarea regulamentului Comisiei Europene privind sistemele de securitate sociala nu implica o armonizare legislativa in plan local, statele membre pastrandu-si autonomia in ceea ce priveste dezvoltarea sistemelor nationale de securitate sociala, respectiv stabilirea cotelor si a perioadei de cotizare.
Potrivit PwC, exista si exceptii de la regula "platesti unde muncesti", permise in situatiile de detasare in strainatate si in cele de pluriactivitate. Astfel, daca un roman este trimis sa lucreze in alt stat membru al UE, in numele angajatorului sau, va fi mentinut pe perioada detasarii in sistemul de securitate sociala din Romania, unde va continua sa fie platita si contributia, pentru un interval de maximum un an. Detasarea poate fi prelungita cu cate un an, pana la cel mult cinci ani, daca institutiile din statul gazda isi dau acordul. "In cazul in care contractul de munca al lucratorului migrant va fi suspendat, iar acesta va intra pe statul de plata al angajatorului sau din statul gazda, atunci plata contributiilor de securitate sociala va fi transferata in statul gazda", a explicat reprezentantul PwC.
Pluriactivitatea apare in cazul in care un lucrator isi desfasoara activitatea in mai multe state membre in acelasi timp. Plata contributiilor de securitate sociala se poate efectua in Romania (statul de rezidenta) daca cetateanul roman realizeaza o parte din activitate pe acest teritoriu sau daca nici unul dintre angajatori nu isi are sediul pe teritoriul Romaniei.
Daca salariatul roman are un singur angajator si isi desfasoara activitatea pe teritoriul mai multor state membre in care nu este resortisant (nu este inregistrat sau nu are cetatenie), contributiile vor fi achitate in statul de rezidenta al angajatorului.
Una dintre implicatiile majore ale integrarii in UE este libera circulatie a fortei de munca, concept prevazut si in legislatia comunitara. Cu toate acestea, vechile state membre ale Uniunii Europene au introdus masuri de protectie a pietei fortei de munca, ca urmare a temerilor legate de o posibila migratie in masa a lucratorilor din estul Europei, care accepta salarii mai mici, ceea ce ar duce la un "dumping social" in tarile din vestul Europei.
Solutia a fost introducerea unor masuri restrictive, aplicate atat in 2004, la momentul extinderii UE cu zece noi state, cat si in 2007, pentru Romania si Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO