Eveniment

Contul curent a rămas pe excedent

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

12.08.2013, 21:37 539

Contul curent al balanţei de plăţi a reuşit să rămână în primul semestru pe excedent, în sumă de 695 mil. euro, în contrast cu deficitul de 2,8 mld. de euro din aceeaşi perioadă din 2012.

Evoluţia a fost influenţată de redu­ce­rea deficitului balanţei comerciale şi balanţei veniturilor, precum şi de surplusul înregis­trat de balanţa serviciilor. În acest an Ro­mâ­nia a revenit pe excedent de cont curent pentru prima dată din 1990. Anul 2013 a debutat cu un excedent al contului curent al balanţei de plăţi, surplusul menţi­nân­du-se în prima jumătate a anului. În ulti­mii trei ani, România a înregistrat, în me­die, un deficit de cont curent de 4,2% din PIB.

Deficitul balanţei comerciale a scăzut în prima jumătate a anului cu circa 2 mld. euro, la balanţa veniturilor reducerea a fost de 356 mil. euro, iar balanţa serviciilor a avut un surplus de 1,15 mld. euro, potrivit datelor anunţate de BNR.

Pentru întregul an 2013, analiştii şi-au ajustat prognozele pentru deficitul de cont curent de la 4% din PIB spre 2-3% din PIB.

România rămâne totuşi ţara din Europa Centrală şi de Est cu cea mai mare dependenţă de investiţiile de portofoliu pentru a finanţa deficitul de cont curent. Iar investiţiile străine directe sunt în cădere liberă, în timp ce gradul de absorbţie a fondurilor europene nu este foarte încurajator.

Anul trecut deficitul de cont curent a scăzut sub 4% din PIB, la 5 mld. euro, pentru prima oară în ultimii 10 ani.

În anii 2007 şi 2008 deficitul de cont curent a fost una dintre cele mai importante vulnerabilităţi ale României, ajungând şi la 13-14% din PIB, dar în ultimii ani deficitul s-a ajustat puternic. Ajustarea deficitului de cont curent reflectă diminuarea dependenţei de fluxurile externe de capital.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO