Eveniment

Copos spune ca se apara singur in dosarul Loteria

24.01.2006, 22:14 19

Vicepremierul George Copos a declarat ieri, dupa intalnirea cu procurorii anticoruptie privind dosarul in care este urmarit penal alaturi de seful Loteriei Nationale si de inca o persoana, ca spera ca, in zilele urmatoare, sa rezolve "aceasta problema" si ca nu are nevoie de avocat.

Copos s-a prezentat ieri, la pranz, la sediul Departamentului National Anticoruptie (DNA), pentru a afla care sunt acuzatiile formulate in acest dosar. La intrarea in sediul DNA, vicepremierul a spus ca are incredere in profesionalismul procurorilor si in modul in care acestia deruleaza ancheta.

Dupa o intalnire care a durat aproximativ 45 de minute, Copos a iesit din sediul DNA, dar nu a dat detalii legate de discutiile pe care le-a avut cu anchetatorii sau de acuzatiile pe care acestia i le aduc.

Vicepremierul a afirmat doar ca, in acest caz, nu are nevoie sa-si angajeze avocat si ca spera ca, pana la sfarsitul saptamanii, sa rezolve aceasta problema.

Copos a mai sustinut inca o data ca toate operatiunile care au vizat grupul de firme Ana au fost corecte si ca toate obligatiile financiare catre stat au fost platite la timp, in acest sens urmand sa prezinte procurorilor toate actele necesare.

Intrebat de jurnalisti daca si cand va avea o noua intalnire cu procurorii, vicepremierul nu a dat un raspuns.

Procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva vicepremierului George Copos, a presedintelui Loteriei Nationale, Nicolae Cristea, si a unui actionar de la Ana Electronic, Gilio Giuseppe Rosa, anunta, joia trecuta, purtatorul de cuvant al Departamentului National Anticoruptie, Livia Saplacan.

Cei trei sunt cercetati pentru infractiuni economice in legatura cu relatiile comerciale intre firma Ana Electronic si Compania Nationala "Loteria Nationala" si au fost citati pentru audieri.

Surse judiciare sustin ca frauda imputata celor trei ar fi estimata la un milion de euro. Ana Electronic a vandut in 2004 mai multe spatii comerciale Loteriei Nationale la preturi despre care surse din procuratura spun ca au fost supraevaluate, statul fiind in acest caz prejudiciat.

Dupa ce a primit citatia de la procurori, Copos a anuntat ca si-a dat demisia din toate functiile pe care le detinea in cadrul Partidului Conservator - care l-a nominalizat pentru postul de vicepremier, dar a mentionat ca deocamdata isi pastreaza pozitia in guvern.

Legat de acest lucru, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca vicepremierul va prezenta o informare Guvernului privind acuzatiile care i se aduc.

Olteanu a spus ca, in ultima sedinta de Guvern, Copos a prezentat "ceea ce stia", dar ca "nu stia prea multe" despre dosarul in care este cercetat.

"Parchetul drin Romania are bunul obicei sa te cheme fara sa-ti spuna de ce te-a chemat. Asteptam ca si la Guvern, in prima intrunire, sa ne spuna ce i s-a spus, ce i s-a aratat si ce-a spus el. Asteptam sa ne spuna care este situatia lui juridica si in functie de asta sa ia si el o decizie", a spus Olteanu, adaugand ca se asteapta rezultatul audierii la Parchet a lui Copos.



Patriciu a invatat drumul

Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a fost audiat ieri, timp de aproximativ doua ore, de procurori din cadrul Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Patriciu a sosit in jurul orei 11.00 la sediul Parchetului instantei supreme, audierile luand sfarsit in jurul orei 13.00.

La finalul intalnirii cu procurorii, presedintele Rompetrol si-a reafirmat speranta ca ancheta in cazul sau sa ia sfarsit cat mai curand, iar dosarul sa fie trimis instantei. Patriciu a fost citat de procurorii de la Parchetul instantei supreme si pentru zilele urmatoare. Presedintele Rompetrol a fost pus sub acuzare - alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol - pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.



Tariceanu: Trebuia sa fiu informat

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca, in cazul lui Copos, Parchetul trebuia sa-l informeze in legatura cu situatia acestuia. "Nu am primit o informare din partea Parchetului din care sa stiu in ce consta cercetarea pentru ca el nici macar nu este pus sub acuzare. Sunt si eu foarte curios sa vedem in ce consta pentru ca domnul Copos va avea obligatia ca, cu ocazia proximei sedinte de Guvern, sa faca o prezentare dupa audierile pe care le-a avut la Parchet. Ar fi fost insa normal ca Parchetul sa trimita, in cazul persoanei care este membru al Guvernului si vicepremier, o informare legata de aceasta situatie", a declarat premierul. El a evitat sa comenteze afirmatiile vicepremierului, care a sustinut ca acuzatiile care aparute in presa la adresa sa sunt determinate de faptul ca a fost singurul membru al Guvernului care s-a opus cumpararii a 8% din actiunile Petrom si dirijarii acestora catre un grup de interese din care fac parte mai multe institutii de presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO