Eveniment

Copos, trimis in judecata pentru evaziune fiscala

07.06.2006, 00:00 33

Considerat a fi unul dintre cei mai bogati romani, George Copos - proprietarul grupului de firme Ana - a fost ieri trimis in judecata pentru o frauda de peste un milion de euro in dosarul vanzarii unor spatii comerciale catre Loteria Romana. In plus, anchetatorii au pus sechestru pe o parte a banilor din conturile sale, reprezentand valoarea prejudiciului.

Senator si fost vicepremier in Guvernul Romaniei pana saptamana trecuta, actionar la firmele Ana Electronic, Ana Group, Ana Hotels, Ana Pan, Ana Teleferic, Ana International, Ana Imep si Switel Corporation, Copos primeste o grea lovitura fiind acuzat de evaziune fiscala si trimis in judecata.

"Eu am terminat Dreptul. Cunosc bine Civiliul si Comercialul si mai putin Penalul pentru ca n-am crezut niciodata ca voi avea nevoie de el", declara Copos intr-un interviu acordat ZF dupa inceperea anchetei. El nu a putut fi ieri contactat pentru a comenta decizia procurorilor.

"A fost o simpla tranzactie care n-are nicio legatura cu ceea ce se vorbeste. Din punctul meu de vedere nu este nicio problema. Lucrurile au fost facute in conformitate cu legislatia in vigoare. N-am nicio teama. Eu n-am nicio legatura cu Loteria, n-am niciun act semnat. Lucrurile sunt evidente", spunea atunci Copos, care in 15 ani a reusit sa adune o avere de peste 300 de milioane de dolari.

Anchetatorii au fost insa de alta parere si alaturi de omul de afaceri au mai trimis in judecata alte patru persoane acuzate de evaziune fiscala si complicitate la evaziune fiscala.

Din prima categorie fac parte Gilio Giuzepe Roza, actionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan si administrator unic (director) la societatea Rom Tour G.M. Impex, membru fondator al Fundatiei ProRapid, si Stelian Ioan Ratiu - administrator la firma Transilvania International.

Pentru complicitate au fost deferiti justitiei Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana, in prezent consilier in cadrul CNLR, membru fondator al Fundatiei ProRapid, si Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar la firma Euroest Invest.

Anchetatorii spun ca, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al CA al Ana Electronic, impreuna cu Roza si cu sprijinul lui Cristea si Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39,4 mld. lei vechi (peste 1 mil. euro).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare, respectiv persoana juridica Rom Tour G.M. Impex SRL si persoanele fizice Niculaie Ghinea si Ion Matei, inculpatii ar fi ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui "pachet" de 38 de spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Loterie, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre Loterie a spatiului comercial din Cluj-Napoca de la Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Ratiu, afirma sursa citata.

Comiterea infractiunii de evaziune fiscala prin "metoda interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare" intre firma Ana Electronic SA si CNLR a reiesit, in urma activitatilor de urmarire penala.

Anchetatorii au descoperit ca, dupa ce in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din cadrul Loteriei s-a aprobat oferta de achizitie a celor 38 de spatii comerciale, in suma de 211 mld. lei vechi, acceptarea a fost comunicata firmei Ana Electronic. Aceasta din urma, reprezentata de Copos si Roza, a incheiat tranzactii cu alte persoane din care reiese ca aceleasi spatii s-au vandut cu suma de numai 53 mld. lei vechi (de aproape 4 ori mai putin).

Astfel, spatiile comerciale au fost vandute fictiv catre Niculaie si Antoaneta Ghinea (5 spatii), Ion si Maria Gilda Matei (7 spatii) si catre SC Rom Tour (26 de spatii). Dupa circa 7-10 zile, aceleasi spatii comerciale au fost revandute catre Loteria Romana, la aceeasi valoare cu cea trecuta in oferta initiala a firmei Ana Electronic si aprobata de AGA din cadrul CNLR, adica 211 mld. lei vechi.

Anchetatorii spun ca persoanele fizice interpuse nu au vazut cele 12 spatii, Copos fiind cel care le-a propus cumpararea lor, spunandu-le ca CNLR este interesata de achizitionarea spatiilor, insa la preturi mult mai mari. De altfel, cei doi interpusi nu aveau banii necesari platii, acestia achitand catre Ana Electronic contravaloarea spatiilor abia dupa ce au primit o parte din bani de la Loterie.

In cazul in care vanzarea, respectiv cumpararea celor 38 de spatii comerciale s-ar fi derulat in mod direct intre Ana Electronic si Loteria Romana, Ana Electronic ar fi datorat un impozit pe profit de 25%, aferent unor venituri de 211 mld. lei vechi si nu aferent pentru veniturile de 53 mld. lei vechi inregistrate de Ana Electronic, in urma vanzarilor fictive catre interpusi.

"Alegerea interpusilor de catre invinuitii Copos Gheorghe si Roza Gilio Giuzepe nu a fost intamplatoare fiind preferate doua persoane fizice care, la data derularii tranzactiilor, nu datorau impozit la bugetul de stat pentru astfel de venituri, iar persoana juridica Rom Tour G.M. Impex SRL era microintreprindere, calitate in care era obligata sa plateasca la data acestor tranzactii un impozit pe venit prin aplicarea unei cote de numai 1,5% din cifra de afaceri. Mai mult, prin intermediul noilor proprietari, in procesul de vanzare-cumparare s-a ascuns faptul ca bunurile dobandite de la stat in mod gratuit prin efectul Legii 15/1990 au intrat din nou in proprietatea statului dar, de aceasta data, cu plata", sustine DNA.

Procutorii spun ca in cazul acestor tranzactii s-a ajuns la situatia "paradoxala in care invinuitul Roza Gilio Giuzepe, in calitate de administrator (director) al Rom Tour ROM, sa achizitioneze cele 26 de spatii comerciale pentru care el insusi intocmise si transmisese oferte de vanzare catre CNLR, iar aceasta acceptase oferta".

Mai mult decat atat, prin vanzarile alternative, spatiile achizitionate de firma Rom Tour G.M. Impex SRL de la Ana Electronic au fost achitate din banii proveniti de la Loterie si nu din banii din activitatea anterioara a firmei Rom Tour.

"Mentinerea invinuitilor in functii de conducere a determinat serioase dificultati in stabilirea adevarului, din cauza controlului pe care acestia il exercitau asupra functionarilor din subordine si a legaturilor pe care le aveau cu organele ierarhic superioare din sistem sau cu organele de control din cadrul sistemului", sustine DNA.



Isi pastreaza functiile in Partidul Conservator

Partidul Conservator i-a cerut lui George Copos sa nu demisioneze din functiile pe care le detine in conducerea formatiunii, a anuntat ieri purtatorul de cuvant deputatul Bogdan Ciuca. "Pozitia noastra fata de situatia domnului George Copos ramane neschimbata, in ciuda trimiterii dosarului sau in instanta. Consideram ca atat timp cat instanta de judecata nu s-a pronuntat inca, asadar nu exista certitudinea vinovatiei domnului George Copos, partidul nu are de ce sa-i ceara sau sa agreeze demisia sa din structurile de conducere ale formatiunii noastre. Este normala si morala aceasta atitudine, in conditiile in care pornim de la premisa de nevinovatie", a spus Ciuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO