Eveniment

Cota minima de impozit pe venit: 14% sau 16% din 2005

19.05.2004, 00:00 16



Ministerul Finantelor inca oscileaza intre o cota minima de impozit pe venit de 14% si 16%, nivelul celorlalte doua cote urmand a fi de 25%, respectiv 40% cota maxima. Din 2005, veniturile persoanelor fizice vor fi impozitate dupa o grila cu trei trepte, in loc de cinci in prezent.



Finantele au discutat inca din martie cu partenerii sociali varianta cotei minime de 14% insa expertii FMI prezenti pana de curand la Bucuresti au recomandat un nivel de 16%, pentru a nu fi afectate prea mult incasarile bugetare. Avand in vedere impactul electoral considerabil, este posibil ca guvernul sa mearga pe cota de 14%, astfel incat reducerea fata de nivelul actual de 18% sa fie chiar spectaculoasa pentru marea masa a contribuabililor cu venituri care se incadreaza in prima transa de impozitare.



"In doua saptamani, strategia fiscala pentru 2005 va fi aprobata pentru ca trebuie sa inceapa constructia bugetului pe anul viitor", a declarat ieri Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor.



In acest context, Societatea Academica Romana a gasit ieri de cuviinta sa lanseze un al doilea raport care pledeaza in favoarea introducerii unei cote unice de impozit pe venit, acuzand "indecizia



cronica a liderilor conservatori ai PSD" care au blocat acest proiect in toamna anului trecut. Acesta nu mai are chiar nici o sansa in conditiile apropierii alegerilor, desi ministrul finantelor Mihai Tanasescu intretine o asa-zisa dezbatere privind o ipotetica reforma a sistemului de impozitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO