Eveniment

Credite BEI de 55 mil. euro pentru infrastructura si protectia mediului

30.05.2006, 00:00 19

Banca Europeana de Investitii (BEI) va acorda Romaniei doua credite in valoare de 55 mil. euro, cu o perioada de rambursare de 25 de ani, fondurile fiind destinate finantarii unor proiecte de investitii in domeniul protectiei mediului si alimentare cu apa a localitatilor.

Proiectele sunt destinate dezvoltarii infrastructurii localitatilor mici si mijlocii, in judetele Arad, Maramures, Mures, Harghita, Prahova si Suceava, precum si modernizarea statiei Glina din Bucuresti de epurare a apei.

Pentru extinderea infrastructurii localitatilor mici si mijlocii, creditul BEI are o valoare de 29,4 mil. euro, finantarea proiectului urmand sa fie completata cu fonduri Phare (21,5 mil. euro) si alocatii bugetare (7,17 mil. euro). BEI va acorda pentru reabilitarea statiei Glina un credit de 25 mil. euro, finantarea proiectului urrmand sa fie completata cu fonduri ISPA (70,3 mil. euro), un imprumut de la BERD (10 mil. euro) si alocatii bugetare (2,9 mil. euro). Presedintele bancii, Philippe Maystadt, a declarat ieri ca BEI va continua sa investeasca in urmatorii ani in Romania, cu predilectie in domenii precum infrastructura, protectia mediului, educatie si sanatate.

"Este important ca Romania sa investeasca in aceste sectoare, iar BEI este gata sa contribuie nu numai in finantare, ci si in pregatirea proicetelor", a afirmat Maystadt. El a subliniat ca proiectele de infrastructura sunt prioritatea numarul unu a bancii pentru investitiile sale in Romania. "Este foarte important ca Romania sa continue sa investeasca in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de toate tipurile, si noi suntem bucurosi sa putem participa la finantarea proiectelor care sunt realizate in folosul cetatenilor", a spus Philippe Maystadt.

BEI a alocat Romaniei 4,3 mld. euro, in 1991 - 2006, pentru peste 40 de proiecte publice de investitii destinate dezvoltarii infrastructurii si serviciilor publice. In 2005, valoarea contractelor de finantare a fost de aproape

1 mld. euro, sumele fiind destinate sectoarelor transporturi, sanatate si infrastructura urbana in orasele mici si mijlocii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO