Eveniment

Cresterea deficitului comercial a incetinit la 51% in aprilie

12.06.2007, 18:09 11

Deficitul comercial (export-import) al Romaniei si-a incetinit cresterea in luna aprilie, pana la un ritm de 51%, fata de 72% in primul trimestru.
Astfel, cresterea deficitului pe primele patru luni a scazut pana la 66%, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Per total, deficitul comercial a fost de 1,58 mld. euro in aprilie si de 5,68 mld. euro in primele patru luni.
Totusi, ritmul de crestere al dezechilibrului comercial a ramas peste cel consemnat anul trecut (45%) si mult peste cel de 31% estimat pentru anul acesta, conform Comisiei Nationale de Prognoza. Vestea buna, spune presedintele CNP Ion Ghizdeanu, este ca deficitul pierde din ritmul de crestere pentru a treia luna consecutiv. "Vestea rea este ca deficitul continua sa creasca peste asteptari", a precizat el. La nivelul intregului an 2006, deficitul comercial s-a apropiat de 15 mld. euro, anul acesta fiind asteptata o crestere pana la aproape 20 mld. euro.
In luna aprilie, exporturile Romaniei au inregistrat cea mai mare crestere de la inceputul anului, de peste 16% (ducand ritmul de crestere la patru luni la 14,8%). Vanzarile de produse locale peste granita au fost de aproape 9,3 mld. euro. In acelasi timp, importurile au incetinit usor in a patra luna a anului, pana la 24% (30% in primele patru luni). Importurile au fost de aproape 15 mld. euro pe primele patru luni.
Dezechilibrul comercial ramane astfel principalul motor de crestere al deficitului de cont curent, care crescuse cu peste 120% in primul trimestru al anului.
In prima parte a acestui an, cele mai importante trenduri in comertul exterior au fost trecerea Germaniei pe primul loc in topul partenerilor comerciali (luand locul Italiei) si cresterea mai rapida a dezechilibrelor comerciale cu statele UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO