Eveniment

Cresterea veniturilor bugetare, fara aportul cotei unice

08.03.2005, 00:00 13

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, recent, ca veniturile realizate la bugetul de stat in perioada 1 ianuarie - 3 martie au depasit incasarile din aceeasi perioada a anului 2004 cu 7.679,4 miliarde de lei, reprezentand o crestere de aproximativ 12%.


Cele mai mari intrari au fost consemnate la TVA, desi in prima luna a anului veniturile au fost inferioare rezultatului din ianuarie 2005.


Evolutia incasarilor din februarie a depasit cu mult intrarile din luna corespunzatoare a anului precedent, sugerand o stimulare a tranzactiilor comerciale, care ar putea fi efectul cotei unice.



Un prim impact negativ al taxei de 16% a fost observat la capitolul impozite pe salarii, unde veniturile au coborat in luna ianuarie cu 2,2%.



Trendul descendent s-a incetinit in urmatoarea luna pana la 0,4%, rezultat care poate fi asimilat cu o performanta, in conditiile in care rata de taxare este mai mica decat anul trecut. Mai mult, dupa primele trei zile din martie, diferenta este de numai 0,3%.



Impozitul pe profit si-a pastrat cota semnificativa in veniturile bugetare si a contribuit puternic la cresterea incasarilor. Dinamica intrarilor pe acest capitol a fost influentata de rezultatele financiare de anul trecut, in conditiile in care s-a aplicat o rata de impozitare de 25%. Efectul cotei unice se va resimti abia in luna aprilie, cand incep sa fie achitate impozitele aferente primului trimestru din acest an.



"Evolutia incasarilor este ascendenta si demonstreaza ca introducerea cotei unice de impozitare nu afecteaza bugetul statului in masura in care aratau scenariile pesimiste. Analizand gradul ridicat de colectare de pana acum, cred ca minusul de venituri generat de scaderea impozitelor prin introducerea cotei unice nu va fi decat de maximum 15.000 de miliarde lei, si nu de 30.000 de miliarde lei, dupa cum aratau unele estimari", a declarat ministrul finantelor, Ionut Popescu.



Aceste estimari vor sustine pozitia autoritatilor de la Bucuresti in viitoarele negocieri cu Fondul Monetar International, dar partea romana va trebui sa demonstreze ca gradul inalt de incasare este sustenabil si va fi inregistrat si dupa ce vor disparea unele influente pozitive de anul trecut.



Datele indica o crestere a gradului de colectare, dar performanta este sustinuta si de cresterea economica din 2004, de peste 8%.



In cazul impozitului pe profit, cresterea de 38,5% din prima parte a acestui an arata in primul rand ca anul trecut firmele au reusit sa obtina castiguri mai mari.



O dinamica de crestere mai spectaculoasa a fost consemnata la celelalte capitole ale bugetului consolidat, in special contributiile sociale, calculate ca procent din salariu, in cazul angajatilor, si din fondul de salarii, in cazul firmelor.



Contributia colectorilor este insa greu de cuantificat, avand in vedere ca salariul mediu brut a crescut anul trecut cu 20,6%, iar numarul de salariati s-a pastrat la acelasi nivel. La finele anului trecut, numarul angajatilor a revenit sub pragul de 4,4 milioane de persoane, apropiat de cel de la sfarsitul lui 2003.



Veniturile bugetului general consolidat au fost estimate de fostul Guvern la 815.829 de miliarde de lei, in scadere cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB fata de 2004.



Estimarile au luat in calcul o reducere mai mica a impozitului pe profit, pana la 19%, mentinerea sistemului de impozitare progresiva, cu o cota maxima de 38%, precum si reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale, masuri modificate sau amanate de actualul Executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO