• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Eveniment

Cristoiu, Sârbu şi Tucă cer guvernului să protejeze jurnaliştii şi independenţa presei

Cristoiu, Sârbu şi Tucă cer guvernului să protejeze jurnaliştii şi independenţa presei

Autor: Razvan Tupa

15.03.2020, 22:29 65

Adrian Sârbu, Ion Cristoiu şi Marius Tucă au anunţat duminică fondarea asociaţiei de jurnalişti Media Pro.

Legislaţia lasă loc unor abuzuri ale autorităţilor statale asupra libertăţii presei şi mass-media, susţin semnatarii.

Asociaţia solicită şi sprijinirea materială şi financiară a jurnaliştilor, a instituţiilor de presă şi mass-media, în perioada de acută de criză economică.

Asociaţia Media Pro fondată de Adrian Sârbu, Ion Cristoiu şi Marius Tucă a transmis MEDIAFAX un document de principii pe care Asociaţia le susţine a fi respectate de autorităţile Statului Român în perioada stării de urgenţă.

”În starea de urgenţă, legislaţia extrem de permisivă în România lasă autorităţilor statale posibilitatea comiterii unor abuzuri asupra libertăţii presei şi a mass-media, a exercitării meseriei de jurnalist, a protejării jurnalistului şi instituţiilor de presă. În acest sens, vom milita pentru respectarea câtorva principii de fapt în starea de urgenţă”, au arătat fondatorii organizaţiei.

Primul principiu pentru care militează asociaţia jurnaliştilor Media Pro este ”Protejarea independenţei editoriale a jurnalistului şi instituţiilor de presă şi mass-media”

Asociaţia precizează ca esenţială ”protejarea spaţiilor şi sediilor instituţiilor de presă (în cazuri de carantină) de posibilele abuzuri generate de dreptul discreţionar de închidere a acestora sub pretextul existenţei unor focare de epidemie”.

Demersul asociaţiei are în vedere ”asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, în centre de carantină şi asigurarea cu prioritate a testării jurnaliştilor care la fel ca şi medicii sunt în linia întâi de contact cu epidemia”, ca şi ”accesul nemijlocit al presei la informaţiile publice legate de criza coronavirusului şi starea de urgenţă”.

Asociaţia cere ”sprijinirea materială şi financiară a jurnalistilor, a instituţiilor de presă şi mass-media, în această perioadă de acută criză economică prin subvenţii, garanţii de stat şi facilităţi fiscale şi bancare fără de care aceste instituţii vor intra în foarte scurt timp în incapacitate de funcţionare” ca şi ”respectarea dreptului jurnaliştilor, a instituţiilor de presă şi mass-media de informare a publicului garantată constituţional şi de control democratic asupra acţiunilor persoanelor şi instutuţiilor guvernamentale prin abţinerea de la orice acţiuni de cenzură directă sau indirectă”.

Redăm mai jos în întregime documentul transmis MEDIAFAX:

„Asociaţia jurnaliştilor Media ProFondată de Ion Cristoiu, Adrian Sârbu, Marius Tucă

PRINCIPII

pe care Asociaţia le susţine a fi respectate de autorităţile Statului Român în perioada stării de urgenţă.

În starea de urgenţă, legislaţia extrem de permisivă în România lasă loc autorităţilor statale posibilitatea comiterii un abuzuri asupra libertăţii presei şi a mass-media, a exercitării meseriei de jurnalist, a protejării jurnalistului şi instituţiilor de presă. În acest sens, vom milita pentru respectarea câtorva principii de fapt în starea de urgenţă.

1. Protejarea independenţei editoriale a jurnalistului şi instituţiilor de presă şi mass-media

2. Protejarea spaţiilor şi sediilor instituţiilor de presă (în cazuri de carantină) de posibilele abuzuri generate de dreptul discreţionar de închidere a acestora sub pretextul existenţei unor focare de epidemie.

3. Asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, în centre de carantină şi asigurarea cu prioritate a testării jurnaliştilor care la fel ca şi medicii sunt în linia întâi de contact cu epidemia.

4. Accesul nemijlocit al presei la informaţiile publice legate de criza coronavirusului şi starea de urgenţă.

5. Sprijinirea materială şi financiară a jurnalistilor, a instituţiilor de presă şi mass-media, în această perioadă de acută criză economică prin subvenţii, garanţii de stat şi facilităţi fiscale şi bancare fără de care aceste instituţii vor intra în foarte scurt timp în incapacitate de funcţionare.

6. Respectarea dreptului jurnaliştilor, a instituţiilor de presă şi mass-media de informare a publicului garantată constituţional şi de control democratic asupra acţiunilor persoanelor şi instutuţiilor guvernamentale prin abţinerea de la orice acţiuni de cenzură directă sau indirectă”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881