Eveniment

Criza a redus cu cel putin 30% numarul turistilor straini

02.12.2008, 17:57 28

Tarile vest-europene, principalele furnizoare de turisti pentru piata locala, si-au redus semnificativ numarul vizitatorilor din cauza crizei internatioanle, anul acesta numarul turistilor spanioli fiind in scadere cu circa 30%, in timp ce numarul celor italieni a scazut cu 70%, potrivit agentiilor de turism prezente la targul de turism de business de la Barcelona.

O evolutie descendenta a fost inregistrata si de numarul austriecilor, germanilor si elvetienilor care au intrat in tara cu scopuri turistice, israelienii fiind printre putinii turisti al caror numar a crescut anul acesta.
 "Anul acesta am adus cu 70% mai putini turisti italieni in circuite culturale fata de anul trecut si am avut cu 35% mai putini turisti spanioli din cauza crizei economice care i-a speriat. Pe de alta parte, in cazul Spaniei, putem spune ca s-a simtit si influenta Campionatului European de Fotbal", a declarat Cristina Tanasescu, area manager al tour-operatorului Dagecom Travel Services. Ea a mai spus ca firma a reusit sa aduca anul acesta in circuite culturale circa 1.000 de turisti spanioli si circa 300 de turisti italieni.
Anghel Nedelcu, product manager al tour-operatorului roman Aldo Travel Agency, care aduce in special turisti austrieci, germani si elvetieni, a declarat ca numarul vizitatorilor din strainatate pe care i-a adus anul acesta in Romania a scazut cu circa 30%.
"Circa 1.000 de turisti au fost anul acesta, mai putini cu 30% fata de anul trecut. Pentru anul viitor am incheiat contracte pentru 10-15 grupuri, ceea ce inseamna ca ne asiguram supravietuirea pe piata. Este din ce in ce mai greu sa inchei contracte pentru aducerea de turisti straini, dar speram ca participarea la targuri de profil sa fie favorabila", a spus Nedelcu. El a adaugat ca zonele rurale din Romania sunt cele care atrag cei mai multi turisti in circuitele culturale.
Potrivit celor mai recente estimari ale reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), pentru vara acestui an era estimata o scadere cu 20% a numarului de turisti straini prezenti pe litoral, nivelul estimat fiind de circa 120.000 de straini sositi exclusiv prin intermediul agentiilor de turism.
"Pe de alta parte s-a dublat numarul turistilor israelieni care au ales sa viziteze tara noastra, circa 1.500 de turisti, depasind numarul de spanioli care aveau cea mai mare pondere in totalul turistilor adusi de noi", a mai precizat reprezentantul Dagecom Travel Services. Ea spune ca acum spaniolii si israelienii aduc 70% din veniturile companiei, in timp ce italienii si francezii genereaza aproape 30%. "Daca in urma cu cativa ani spaniolii si italienii detineau cel mai mare procent in afacerea noastra, acum israelienii incep sa castige teren", a adaugat Tanasescu.
Pietele principale pe care lucreaza segmentul de incoming (aducere de turisti straini) al tour-operatorului Dagecom Travel Services sunt Spania, Italia, Israel si Franta. Compania, unul dintre cei mai importanti tour-operatori care aduce turisti din aceste piete, estimeaza o cifra de afaceri de 3 mil. euro anul acesta, in scadere cu 20% fata de 2007. Reprezentanta companiei a adaugat ca pentru anul viitor spera ca numarul turistilor spanioli si italieni adusi in Romania sa nu mai scada, dar este foarte dificil acest lucru in conditiile in care turistii cer preturi mai mici la circuite, dar proprietarii de hoteluri au crescut tarifele cu 10-15%, apreciaza Tanasescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO