Eveniment

Criza ar putea amana investitia austriecilor de la Voestalpine

09.10.2008, 19:14 18

Producatorul austriac de otel Voestalpine ar putea amana, pe fondul crizei financiare internationale, luarea unei decizii privind investitia, estimata la cinci miliarde de euro, intr-un un nou combinat siderugic, pentru care Romania concureaza cu Bulgaria, Turcia si Ucraina.

"Inca speram sa luam decizia finala pana la sfarsitul anului. Dar avand in vedere turbulentele financiare actuale, am putea fi nevoiti sa amanam luarea deciziei", a declarat ieri Peter Schiefer, purtatorul de cuvant al Voestalpine. Compania va decide daca si unde va derula proiectul dupa ce va avea o imagine clara cu privire la fezabilitatea acestuia.
"Daca decidem pana la sfarsitul anului, constructia ar putea incepe in 2010, iar fabrica ar putea deveni operationala pana in 2013", a spus reprezentantul Voestalpine.
Intrebat cu privire la sansele Romaniei de a fi selectata pentru derularea acestui proiect, Schiefer a afirmat ca toate cele patru state au sanse egale.
"In afara unor anumiti factori care au fost facuti deja cunoscuti, nu comparam in public locatiile", a mai adaugat oficialul companiei austriece.
Ministrul pentru comert Ovidiu Silaghi, care a condus discutiile cu Voestalpine pentru realizarea combinatului siderurgic, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute, ca Romania poate acorda companiei ajutor de stat doar in anumite domenii, in timp ce Turcia si Ucraina nu au restrictii impuse de UE.
Reprezentantii Guvernului si cei ai companiei austriece au semnat saptamana trecuta, la Palatul Victoria, un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea combinatului siderurgic in zona Marii Negre.
Directorul general al Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat dupa semnarea acordului ca terenul si legislatia de mediu reprezinta principalele conditii care trebuie indeplinite pentru o decizie favorabila in ceea ce priveste investitia, aratand ca grupul austriac are nevoie de o suprafata de sase kilometri patrati de "teren securizat" si de un anumit nivel al emisiilor de dioxid de carbon acceptat de UE.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Voestalpine sa obtina avizul Parlamentului pentru ca proiectul combinatului siderurgic sa fie considerat de interes public national, inclusiv pentru exproprieri de terenuri, si sa sustina in fata Comisiei Europene strategia companiei privind emisia de poluanti.
Voestalpine este deja prezenta in Romania, prin subsidiara sa britanica Elmsteel, care detine din 2004 o fabrica la Satu Mare.
Producatorul de otel a raportat venituri de 10,5 mld. euro in anul fiscal 2007/2008, cu 51% peste nivelul de aproape sapte miliarde de euro din intervalul anterior, si un profit net mai mare cu 31%, la un miliard de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO